Tucatjával szedi újabb áldozatait a Matthew hurrikán

A Matthew hurrikán Floridában
A Matthew hurrikán Floridában
Vágólapra másolva!
Észak felé folytatja útját a Matthew hurrikán, Florida nyugati részén ismét működnek egyes kikötők, eddig mintegy 5000 légi járatot kellett törölni - közölték helyi idő szerint péntek este a hatóságok. Haitin, ahol a hét elején söpört végig a szélvihar, tovább emelkedett a halálos áldozatok száma. A halottak száma elérte a 877-et.
Vágólapra másolva!

A ciklon Florida nyugati partja mentén pusztítva útját észak felé vette. A beszámolók szerint szerda óta 5000 légi járatot kellett törölni. Pénteken Orlando repülőterén minden járatot, szombaton pedig a járatok felét törölték.

Imádkozzanak

Rock Scott floridai kormányzó ismételten arra intette az embereket, hogy amennyiben otthon maradtak és nem hagyták el a partvidéket a kötelező evakuálás értelmében, semmiképpen se menjenek ki a lakásukból és imádkozzanak, mert immár mást nem tehetnek.

Áram nélkül

A Matthew óránként 195 kilométeres széllel, heves esőzésekkel, a folyók áradásával érkezett az Egyesült Államok déli államába. Key West, Miami, Miami Beach, Daytona Beach, St. Augustine, Jacksonville városokban ömlik az eső, szinte átláthatatlan az esőfüggöny, sok helyütt az esővíz a tengervízzel keveredik, a tenger tíz-tizenöt méteres hullámokat vet, s a vihar nyomában összedőlt házak, kitépett fák és összeroggyant utcai vasoszlopok jelzik a pusztítást. Pénteken, helyi idő szerint délután, több mint 800 ezer embernek már nem volt árama, de az előrejelzések szerint

csak Floridában mintegy két és félmilliónyian számíthatnak arra, hogy áram nélkül maradnak.

Az áram- és gázszolgáltatók is leálltak, hétfőnél előbb valószínűleg nem állnak helyre a szolgáltatások.

A Matthew hurrikán Floridában Forrás: MTI/AP//Craig Rubadoux/Florida Today

Leálltak a szórakoztató központok

A trópusi vihar vonulásának idejére felfüggesztette működését a Walt Disney World élménypark, a Universal Studios filmstúdió szabadidőközpontja, valamint a SeaWorld vízi élménypark is.

A parti őrség közlése szerint ismét működnek a kikötők Florida nyugati oldalán. A hatóságok mintegy húsz, a nyugati partvonal menti kikötőt soroltak fel, ugyanakkor továbbra is fokozott óvatosságra intették a part menti vizekre merészkedőket. Mint közölték, a hajók óvatosan közelítsék a vihar pusztította területeket, illetve óvakodjanak a vízbe került roncsoktól. Arra is figyelmeztettek, hogy kövessék figyelemmel a hatósági üzeneteket, mert a part menti hullámzás és hullámverés még mindig erőteljes.

A Matthew hurrikán a Karibi-térségben Forrás: MTI/AP/Dieu Nalio Chery

Újabb áldozatok

A Matthew jelenleg mintegy 95 kilométerre délkeletre a floridai Jacksonville városától tombol.
Haitin, ahol a hét elején söpört végig a Matthew hurrikán, tovább emelkedett a halálos áldozatok száma. A karib-tengeri ország polgári védelmi hatóságának tájékoztatása szerint a halottak száma elérte a 877-et. Korábban 800 halottról szóltak a jelentések.

Kezdődhet megint az újjáépítés Forrás: MTI/EPA/Alejandro Ernesto

Még nem heverték ki a földrengést

A szigetországban hat évvel ezelőtt, 2010-ben hetes erősségű földrengés pusztított, abban a természeti katasztrófában kétszázezer ember halt meg főképpen a főváros, Port-Au-Prince környékén.