Háromnapos gyászt hirdettek Haitin

Ruhákat, takarókat és matracokat szárítanak egy család tagjai Les Cayesben, Haitin
Vágólapra másolva!
Háromnapos gyászt hirdettek vasárnap Haitin, ahol néhány nappal korábban több száz ember életét követelte a Matthew hurrikán pusztítása. A nemzeti gyász ideje alatt zárva maradnak a szórakozóhelyek, a zászlókat félárbócra engedik.
Vágólapra másolva!

A haiti polgári védelem korábbi közlése szerint a természeti csapás 336 áldozatának holttestét találták meg eddig, a sérültek száma 211. A mentőalakulatok szombati becslése szerint az áldozatok száma még emelkedni fog, ahogy a távoli vidékeken is sikerül felmérni a helyzetet. A hivatalos adatokat csütörtök óta nem frissítették, de különböző összesítések alapján a média több mint nyolcszáz halottról jelentett.

Ruhákat, takarókat és matracokat szárítanak egy család tagjai Les Cayesben, Haitin Forrás: MTI/AP/Dieu Nalio Chery

A Matthew hurrikán kedden söpört keresztül a karib-tengeri ország délnyugati részén, magjában 230 kilométer per órás sebességet is elérő széllel.

Tízezreknek nincs menedékük

A forgószél nyomában több mint 1800 ház került víz alá, 60 ezren kerestek menedéket ideiglenes szálláshelyeken. Az egyes területek elhagyásáról szóló hatósági felszólítás ellenére a jelek szerint sokan a házukban maradtak, fosztogatástól tartva.

350 ezren szorulnak segítségre

Az ENSZ közlése szerint 350 ezer ember szorul segítségre. Szombat óta folyamatosan érkeznek a segélyszállítmányok az érintett területekre. Az Egyesült Államok haditengerészetének egyik hajója 480 ezer tonna élelmiszert, vizet, takarókat és gyógyszert vitt Haitira, Kolumbia, Kuba és Venezuela kormánya orvosi felszerelést és személyzetet küldött a katasztrófa sújtotta térségbe.