Orosz kémet fogtak az ukránok

ukrán válság donyeck
TOPSHOTS Ukrainian forces vehicles are seen parked on a road between Artemivsk and Debaltseve, Donetsk region, on February 15, 2015. Fighting dropped sharply across eastern Ukraine on on February 15 but there was still sporadic shooting after a ceasefire came into force, the first step in a fragile peace plan aimed at ending 10 months of conflict. AFP PHOTO / ANATOLII STEPANOV
Vágólapra másolva!
Tettenértek és őrizetbe vettek az ukrán kémelhárítók egy férfit a nyugat-ukrajnai Rivnében, aki alapos gyanú alapján az orosz katonai hírszerzésnek dolgozott - hozta nyilvánosságra vasárnap az Ukrán Biztonsági Szolgálat sajtóosztálya.
Vágólapra másolva!

Az SZBU tájékoztatása szerint az ukrán állampolgárságú, de Oroszországban élő férfi azt a feladatot kapta, hogy szervezze be az ukrán fegyveres erők szárazföldi csapatainak egy magas rangú tisztjét.

Az ukrán hatóságok kiderítették, hogy a férfi kapcsolattartója egy bizonyos Alekszandr Iljuhin, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) munkatársa volt.

Ukrán egység Donyecknél Forrás: AFP/Anatolii Stepanov

Az ukrán fegyveres erők felkészültségéről, fegyverzetéről, külföldi haderőkkel való katonai együttműködéséről, valamint csapatmozgósításokról, illetve telepítésekről szóló "bizalmas", valamint "szigorúan bizalmas" jelzéssel ellátott dokumentumokért cserében a kiszemelt ukrán katonatisztnek és családtagjainak az ügynök orosz állampolgárságot és pénzt ajánlott. Az összeg attól függött volna, mennyire friss és fontos katonai titkot ad át - fejtette ki az SZBU közleményében. A tiszt azonban rögtön az SZBU-hoz fordult azután, hogy ajánlatot kapott az orosz titkosszolgálatokkal való együttműködésre.

Csapdát állítottak neki

Október 7-én az orosz hírszerzésnek dolgozó kém beutazott Ukrajnába, hogy titkos dokumentumokat vegyen át. Ezeket azonban az Ukrán Biztonsági Szolgálat készítette. A férfit másnap tetten érték az SZBU munkatársai, amikor átvette a bizalmas katonai dokumentumoknak vélt, de valójában dezinformációkat tartalmazó pendrive-ot - számolt be a biztonsági szolgálat sajtóosztálya az őrizetbe vétel körülményeiről. A közleményben sem az elfogott ügynököt, sem a beszervezési kísérletet jelentő ukrán katonatisztet nem nevezték meg. Annyit fűztek hozzá, hogy a nyomozás tovább folytatódik az ügyben.