Egyre nagyobb a káosz a republikánusoknál

Donald Trump, Paul Ryan, amerikai elnökválasztás
Vágólapra másolva!
A republikánus párt legmagasabb rangú választott tisztségviselője, Paul Ryan házelnök nem kampányol többé Donald Trump mellett. A rendkívüli lépés tovább mélyíti a válságot a pártban.
Vágólapra másolva!

Ryan szóvivője, AshLee Strong hétfőn jelentette be, hogy „a házelnök a következő hetekben nem védelmezi többé a republikánus elnökjelöltet, Donald Trumpot, hanem ehelyett a következő 29 napot arra használja majd, hogy

a republikánusok képviselőházi többségének megőrzésére összpontosítson.

Paul Ryan nem kampányol Trumppal Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Win Mcnamee

A wisconsini republikánus politikus közölte pártja törvényhozóival, hogy mindenki „úgy cselekedjen, ahogyan a legjobb számára a választói kerületében”, vagyis

lényegében felhatalmazást adott a Trumptól történő elhatárolódásra.

Ugyanakkor Ryan arról nem beszélt, hogy hivatalosan is visszavonja-e Trumpnak nyújtott támogatását, amelyről egyébként annak idején az utolsók között biztosította az elnökjelöltet.

Biztos Clinton győzelmében

A Reuters jelentése szerint a konferenciabeszélgetés során Ryan gyakorlatilag elismerte, hogy valószínűleg Hillary Clinton fogja megnyerni az elnökválasztást, ezért szükséges a republikánus többség megőrzése a kongresszusban, nehogy a majdani demokrata elnök szabad kezet kapjon.

Ryan döntésével

a republikánus párt tovább botorkál a káosz felé

– értékelte a Washington Post. A döntést több párttársa és Donald Trump is éles és durva kritikával illette, ami négy héttel a választás előtt egyértelművé tette, hogy a pártegység már papíron sem létezik.

Donald Trump és Paul Ryan már nem ugyanarra haladnak Forrás: AFP

Betelt a pohár

Ryan előtt a párt vezető politikusainak egész sora vonta meg támogatását Trumptól, miután péntek éjjel nyilvánosságra kerültek tizenegy évvel ezelőtt nőkről megfogalmazott becsmérlő szavai.

Egy másik befolyásos republikánus, a volt arkansasi kormányzó Mike Huckabee ugyanakkor arról beszélt a Fox Newsnak, hogy sok „ágyba vizelő és kezét tördelő republikánus” valójában jobban fél attól, hogy Donald Trump megnyeri a választást, mint attól, hogy elveszti, és ezért hátrálnak most ki mögüle. Azt mondta: nem okozott meglepetést, hogy Trump stílusa durva és vulgáris: „tudtuk, hogy nem egy vasárnapi iskolában tanár”.

Gyarapodott a Trumptól elhatárolódó tekintélyes újságok száma is. A Foreign Policy ugyanis – szakítva eddig hagyományaival – ötvenéves történetében először biztosított támogatásáról elnökjelöltet: Hillary Clintont.

Hasonló tendenciát mutatnak a közvélemény-kutatások is. Az NBC News és a Wall Street Journal hétvégén készített közös felmérésének eredménye szerint

Hillary Clinton 11 százalékpontos vezetést szerzett,

és akár elsöprő arányú győzelmet is arathat.