Évi 66 milliárd fontba is kerülhet a hard brexit

Brexit referendum - Situation in London Great Britain GB Brexit REFERENDUM SQUARE FORMAT
British nationals flag fly in front of the Big Ben clock tower in London, Britain, 24 June 2016. In a referendum on 23 June, Britons have voted by a narrow margin to leave the European Union (EU). Photo: MICHAEL KAPPELER/dpa
Vágólapra másolva!
Évi 66 milliárd font, vagyis 23 ezer milliárd forint – ennyit bukna Nagy-Britannia, ha nemcsak az Európai Unióból, hanem annak egységes belső piacáról is kivonulna.
Vágólapra másolva!

Kiszivárogtatott kormányzati becslések szerint évente 66 milliárd font (23 ezer milliárd forint) adókiesést is okozhat a brit államháztartásnak a hard brexit, vagyis ha Nagy-Britannia nemcsak az Európai Unióból, hanem annak egységes belső piacáról is kivonulna.

Kicsi a valószínűsége a nagy kárnak

A The Times konzervatív brit napilaphoz eljutott pénzügyminisztériumi forgatókönyv-változatok szerint,

ha Nagy-Britannia szabadkereskedelmi megállapodás nélkül lép ki az unióból, a brit GDP 15 éves távlatban 5,4-9,5 százalékkal maradhat el attól, amit a brit gazdaság addigra elérhetne.

A lap szerint a kabinet tagjai magánbeszélgetésekben nagyobb valószínűséget adnak annak, hogy Nagy-Britanniának sikerül testre szabott kétoldalú kereskedelmi megállapodást kötnie az EU-val a kilépés utáni időszakra.

Léteznek pesszimistább és kevésbé pesszimistább brexitforgatókönyvek Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler

A brexitforgatókönyvek legrosszabb változata szerint az EU-piachoz kötődő citybeli üzleti aktivitás 40-50 százalékkal zuhanna, 18-20 milliárd font bevételcsökkenést, 31-35 ezer munkahely megszűnését és 3-5 milliárd font adóbevétel-kiesést okozva.