ENSZ: Matthew után Haitinek segítség kell

MATTHEW1
Les Anglais, 2016. október 11. Megsemmisült lakóépületek maradványai a Haitin lévő Les Anglais településen 2016. október 10-én, hat nappal a Matthew nevű trópusi vihar elvonulása után. Az évtized legnagyobb erejű karib-tengeri viharában ezernél is többen életüket vesztették. Az ország hurrikán által letarolt részén kolerás megbetegedések kezdődtek. (MTI/AP/Rebecca Blackwell)
Vágólapra másolva!
Jelentős nemzetközi segítségre szorul Haiti a hurrikán pusztítása után az ENSZ-főtitkár szerint. Ban Kimun szerint legalább 1,4 millió embernek kell azonnali segítség.
Vágólapra másolva!

Haitinek égető szüksége van a nemzetközi közösség nagyszabású segítségére a Matthew hurrikán által okozott károk helyreállításához – hívta fel a figyelmet Ban Kimun ENSZ-főtitkár. Legalább 1,4 millió embernek azonnali segítségre van szüksége – állapította meg.

Megsemmisült lakóépületek maradványai a Haitin lévő Les Anglais településen Forrás: MTI/AP/Rebecca Blackwell

Az ENSZ a következő három hónapban 120 millió dollárt (csaknem 33 milliárd forintot) szeretne összegyűjteni a karibi térség legszegényebb országának számító Haiti részére.

– mondta a főtitkár.

Az évtized legnagyobb erejű karib-tengeri viharában ezernél is többen veszthették életüket Forrás: MTI/AP/Rebecca Blackwell

A haiti hatóságok szerint a Matthew-t kísérő időjárási jelenségek miatt 372-en vesztették életüket a karibi országban, más összesítés szerint mintegy ezer ember halt meg. Az ENSZ gyermekjogi szervezete szerint 100 ezer haiti diák oktatása került veszélybe, ideiglenes tantermeket építenek.

Az ország hurrikán által letarolt részén kolerás megbetegedések kezdődtek Forrás: MTI/AP/Dieu Nalio Chery

Az ötfokú hurrikánskálán 4-es erősségű Matthew október 4-én érte el Haiti partjait, 230 kilométer per órás erősségű széllel. Az ENSZ illetékese szerint ez a legnagyobb humanitárius válsághelyzet Haitin a több mint 200 ezer emberéletet követelő, pusztító erejű 2010-es földrengés óta.