Gazdasági bevándorlók aggasztják Olaszországot

Olaszország, migráns, menekült, Líbia
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Mostanra már a Földközi-tengeren keresztül Olaszországba érkező gazdasági bevándorlók áradata jelenti a fő problémát a migrációs hullám megfékezésén dolgozó Európai Unió számára - figyelmeztetett Fabrice Leggeri, a nemrég alakult közös európai uniós határ- és parti őrség vezetője.
Vágólapra másolva!

Leggeri arról számolt be, hogy a nyugat-balkánival ellentétben ezen az útvonalon nem csökkent tavaly óta az illegális határátlépők száma: az ENSZ adatai szerint 2015-ben mintegy 154 ezer migráns érkezett Olaszországba,

az idei év eleje óta ez a szám azonban már elérte a 144 ezret.

"A szabálytalan migráció tekintetében jelenleg Olaszország az első számú tagállam" - mondta Luggeri, hozzátéve, hogy az érkezők nagyjából 90 százaléka a líbiai partoktól indul útnak embercsempészek segítségével.

A legtöbb migráns Líbiából, embercsempészek segítségévrel érkezik Olaszországba Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Ébernek kell lennünk a Földközi-tenger középső térségében, mert

a migrációs nyomás mellett biztonsági kockázatok is lehetnek

- hangsúlyozta Leggeri. Kijelentette továbbá, hogy az ügynökség nagyobb szerepet fog vállalni a jogosulatlan menedékkérők visszatoloncolásának fokozását célzó uniós erőfeszítésekben.

A közös európai uniós határ- és parti őrség az előző héten kezdte meg a működését, a korábban Frontex néven ismert uniós határőrizeti ügynökség kibővítésével. A schengeni rendszer védelmét és megerősítését célzó szerv feladatai közé tartozik a migrációs áramlások nyomon követése, a gyenge határőrizeti pontok azonosítása, valamint az, hogy válaszintézkedéseket hajtson végre azokban az esetekben, amikor az Európai Unió valamely külső határát veszély fenyegeti.