Törökország kipucolja a tisztjeit a NATO-ból

Turkey's demand gather NATO extraordinary meeting in Brussels North Atlantic Treaty Organization NATO Headquarters Brussels Belgium FLAG TERRORISM Daesh ISIL ISIS IS PKK attacks TERRORIST SQUARE FORMAT
BRUSSELS, BELGIUM - JULY 28: Member countries' flags are seen in front of the NATO (North Atlantic Treaty Organization) Headquarters ahead of the extraordinary meeting due to Turkey's demand for the lately terrorist attacks and security situation issues in Brussels, Belgium on July 28, 2015. Dursun Aydemir / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Törökország 149 tisztjét hívta vissza a NATO nyugati parancsnokságaiból, a visszahívott tisztek száma már 400 körül van. A visszahívottak szerint nyugati tapasztalataik és világi gondolkodásmódjuk miatt állítják félre őket, Ankara szerint a puccskísérlet résztvevőit hívják vissza és állítják bíróság elé. Egy NATO-tisztviselő szerint a szövetség egyeztetett Törökországgal a helyzetről.
Vágólapra másolva!

Törökország 149, a NATO németországi, belgiumi, hollandiai és brit parancsnoki központjaiban állomásozó tisztjét hívta vissza szeptember 27-én, derült ki a Reuters birtokába jutott titkosított parancsból.

A legtöbbjüket hazaérkezésük után azonnal leszerelték, letartóztatták és bebörtönözték. A Reuters megszerzett két búcsú-e-mailt, amiket a távozó török katonák nyugati kollégáiknak írtak.

Egy visszahívott szerint boszorkányüldözés

Az egyik levél feladója a légierő külföldön állomásozó parancsnokai elleni boszorkányüldözésről írt. Másikuk, Aziz Erdogan ezredes (csak névrokona Erdogan elnöknek) levelében az alábbi állt:

Brüsszelben alig maradt török tiszt

Ankara összesen már körülbelül 400 tisztet hívott haza külföldről,

a NATO brüsszeli főparancsnokságán például 50 török tisztből csak 9 maradt.

A visszahívottak szerint az Ankarai vezetés nyugati tapasztalataik miatt akar megszabadulni tőlük, mert nem illeszthetőek be Erdogan elnök iszlám, az ottomán birodalmat példaképének tekintő Törökországról alkotott víziójába.

A török kormány szerint a puccskísérlet miatt

Ankara azzal indokolja a NATO-nál szolgálatot teljesítő tisztek visszahívását és bebörtönzését, hogy részt vettek a júliusi puccskísérletben. Törökország elismerte, hogy katonákat és tiszteket hívott vissza a nyugati országokból, de egy magas rangú kormánytisztviselő azt mondta, nem minden visszahívott ellen indítottak eljárást.

Törökország tárgyalt a NATO-val

A NATO egyik tisztviselője azt nyilatkozta,

Ankara értesítette a szövetséget arról, hogy személyzeti változtatásokat hajt végre

az európai és az amerikai NATO-parancsnokságokon, szerinte az ügyről magas szinten egyeztetett a NATO és Törökország. "Bízunk benne, hogy Törökország tiszteletben fogja tartani a jog iránti elkötelezettségét, amikor bíróság elé állítja a puccskísérlet elkövetőit" - mondta.