Mi lesz Thaifölddel a király halála után?

TOPSHOTS Horizontal
A mouner cries in the street whilst paying her respects to the late Thai King Bhumibol Adulyadej outside of the Grand Palace in Bangkok on October 15, 2016. Thailand's government has warned of a national shortage of black clothing, which is flying off shelves as a distraught nation mourns beloved late King Bhumibol Adulyadej. / AFP PHOTO / LILLIAN SUWANRUMPHA
Vágólapra másolva!
A félistenként tisztelt thaiföldi királyt a fia követheti a trónon. Ő azonban, életvitele miatt, elég népszerűtlen, hiába indított érte az elmúlt hónapokban PR-kampányt az országot valójában irányító katonai junta. Elemzők attól félnek, hogy Thaiföld ismét káoszba süllyedhet. 
Vágólapra másolva!

88 éves korában, csütörtökön 70 évnyi uralkodás után halt meg Thaiföld királya, Bhumibol Aduljadedzs, azaz IX. Ráma. Azóta folyamatosan több ezren állnak sorban a palotájánál, hogy elbúcsúzzanak tőle. A BBC szerint vidékről ingyenes buszjáratok hozzák az embereket.

Gyászolók a bangkoki palotánál Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

A királyt rengetegen vallásos tisztelettel imádták. Nemcsak az utcákon lehet lépten-nyomon találkozni a portréjával, de lakások millióiban is ott a fotója. Halála után rengeteg thai feketére cserélte a Facebook-profilképét. Volt, aki a Time magazin tudósítójának azt mondta:

A hivatalos gyász egy évig tart, ezalatt az állami szférában dolgozók fekete ruhát hordanak majd.

A kijelölt utód, Maha Vadzsiralongkorn Forrás: AFP/Ho/Royal Bureau

IX. Rámát a trónon a fia, a 64 éves Maha Vadzsiralongkorn követi, aki X. Ráma néven uralkodik majd. De amíg ő elfoglalja a trónt, fontos szerepe lesz a királyi tanácsnak, amelynek vezetője régensként áll majd az ország élén. Ezt a posztot Prem Tinszulanonda volt miniszterelnök, korábbi tábornok tölti be, aki a meghalt király bizalmi embere volt. 2006-ban azzal vádolták, hogy ő irányította a puccsot, amely eltávolította az akkori miniszterelnököt, Thakszin Sinavatrát, de ő ezt tagadta.

Prem Tinszulanonda Forrás: MTI/AP/Szakcsaj Lalit

Mindenesetre Patrick Jory, a Queenslandi Egyetem Thaiföld-szakértője a CNN-nek azt mondta, az biztos, hogy az új király új embereket nevez majd ki a tanácsba.

Az országot azonban valójában a legutóbbi, 2014-es puccs óta egy katonai junta, a Nemzeti Tanács a Békéért és a Rendért irányítja,

amelynek vezetője a miniszterelnök, Prajut Csan-o-csa, a hadsereg volt főparancsnoka.

A Sinavatra-testvérek

A 2014-es puccsal Jinglak Sinavatrát, a nyolc évvel korábban megbuktatott Takszin testvérét váltották le. A populista Takszint először 2001-ben választották meg miniszterelnöknek, a rendkívül megosztott országban mellette és ellene is sokan, sokszor tüntettek. Miután megbuktatták, külföldre menekült, mert több büntetőeljárás is indult ellene. Hamarosan évekre állandósultak az utcai harcok az országban az őt támogató vörös- és az ellenfeleit támogató sárgaingesek között – akik a király iránti tiszteletből választották ezt a színt. Az is előfordult, hogy tüntetők megszállták Bangkok repülőterét, vagy épp blokkolták az oda vezető utat. Volt, hogy mesterlövészek lőttek a tüntetőkre.

2011-ben aztán a választás után Takszin húga lett a miniszterelnök, őt három évvel később buktatta meg a hadsereg. A Sinavatra-klánnak azonban nagy tábora van még mindig az országban.

A tábornokok többször beszéltek arról, hogy át fogják adni a hatalmat egy civil kormánynak, augusztusban szavaztak is az országban az új alkotmányról, de az is biztos, hogy legkorábban 2017 végén lesz választás.

A tábornokok szigorú törvényeket hoztak,

bárkit el lehet például ítélni, akiről úgy gondolják, hogy a békét és a közrendet fenyegeti.

Ezzel az indokkal nagyon sok ellenzékit is börtönbe küldtek, és sok honlapot blokkolnak.

Prajut Csan-o-csa thaiföldi miniszterelnök Forrás: AFP/Noel Celis

A junta magát a királyság intézményének legnagyobb védelmezőjeként állítja be. A New York Times szerint tavaly 540 millió dollárt költöttek arra, hogy népszerűsítsék a monarchiát – ez több, mint a thai külügyminisztérium éves költségvetése.

Nem csak az kerülhet börtönbe, aki a békét veszélyezteti. Thaiföldön van érvényben ugyanis a világ legszigorúbb felségsértési (úgynevezett lèse-majesté) törvénye. És ezt a törvényt elég tágan értelmezik: már azért is börtönbe lehetett kerülni, ha valaki a király egészségi állapotáról beszélt nyilvánosan, vagy az utódlásáról vitatkozott. A maximális büntetés 15 év, a New York Times szerint

tavaly nem volt olyan hónap, hogy ne ítéltek volna el valakit a törvény alapján.

Ugyanakkor, bármennyire is üldözik ezeket, rengeteg a névtelen komment az interneten, és van egy egyre nagyobb, titokban működő republikánus mozgalom is, annak ellenére, hogy az eddigi király nagyon népszerű volt.

Utódjelöltje viszont egyáltalán nem az.

A koronaherceg egy 2009-es fotón Forrás: AFP/Pornchai Kittiwongsakul

A Guardian portréja szerint Maha Vadzsiralongkorn hírhedt nőcsábász, háromszor vált el, gyerekei közül többet kitagadott és külföldre száműzött. Ideje nagy részét Németországban tölti, de közben Foo Foo nevű uszkárját kinevezte a légierő marsalljának (a kutya tavaly elpusztult).

Nemrég a müncheni repülőtéren fotózták le, egy minitopban, és az is kiderült, hogy tele van tetoválva.

Hivatalosan ugyan ezekről a thaiföldiek nem tudhatnak semmit, a felségsértési törvény miatt ugyanis ezeket a híreket és fotókat az országban nem lehet nyilvánosságra hozni, de pletykák és névtelen kommentek természetesen ezekről is vannak. Andrew McGregor Marshall, a thai monarchiáról rengeteget publikáló brit újságíró szerint a koronaherceget a 70-es évek óta egyre többen gyűlölik Thaiföldön.

A Guardian szerint ő jelenti a legnagyobb kihívást a királypártiaknak, de a juntának is.

2010-ben kiszivárgott a királyi tanács egy titkos jelentése, amely szerint nagyon aggódtak a koronaherceg viselkedése miatt és amiatt is, hogy beleavatkozik a politikába. Attól tartottak ugyanis, hogy személyes kapcsolata van Thakszin Sinavatrával, aki egy luxusautót ajándékozott neki, amikor először megválasztották. Azt is írták, hogy azt szeretnék, ha a király a lányát, Szirindorn hercegnőt jelölné utódjának – de erre nem volt példa Thaiföldön, és a törvények is tiltják.

Amióta viszont a király egyre betegebb lett,

a junta vezetői PR-kampányt kezdtek, hogy javítsanak a koronahercegről kialakult képen.

Az utóbbi időben fiatalos, élettel teli, atletikus férfinak és odaadó apának mutatták be, hogy ellensúlyozzák a playboyimázst. Tavaly órákig biciklizett a koronaherceg és a miniszterelnök Bangkok utcáin az anyakirályné tiszteletére, ezt a tévé is közvetítette. Egyre több óriásplakáton tűnt fel az apja mellett, az Economist szerint mindez arra utal, hogy valamilyen megegyezésre jutott a juntával.

Bhumibol Aduljadedzs király, a fia, Maha Vadzsiralongkorn és Szirikit királyné 1999-ben Forrás: AFP/Pornchai Kittiwongsakul

Politikai nézeteiről ugyanakkor keveset tudni, így arra is csak tippelni lehet, hogy mennyire akar önálló lenni, és mennyire akar beavatkozni a politikába.

Egyik első fontos döntése az lesz, hogy kit nevez ki a királyi vagyont kezelő iroda vezetőjének.

A család vagyona ugyanis hatalmas, a 40 milliárd dollárt is elérheti,

és az ebből származó, évi több százmillió dolláros bevételt a törvény szerint a király a saját belátása szerint költheti el. Az elmúlt időszakban például rengeteg fejlesztési projektet finanszíroztak, ha ez megváltozik, az is elégedetlenséghez vezethet.

Közgazdászok amiatt is aggódnak, hogy a király halála miatt gazdasági visszaesés is bekövetkezik. A növekedés már eleve alacsony, mint ahogy az elmúlt évek bizonytalan helyzete miatt kevés a külföldi befektetés is. A király halálának hírére a tőzsde öt százalékkal esett vissza a héten, a baht pedig két százalékot gyengült a dollárral szemben.

Síró nő a királyi palota közelében Forrás: AFP/Lillian Suwanrumpha

A Capital Economics elemzői szerint a király ugyanis némi legitimációt biztosított a juntának, nélküle többször is polgárháború tört volna ki az elmúlt évtizedben. És mivel az ország továbbra is nagyon megosztott, ennek a veszélyét nem lehet elvetni.

Ha pedig megint óriástüntetések és zavargások lesznek, akkor

annak a turizmus lesz a legnagyobb kárvallottja.

Márpedig ez az iparág adja most a GDP tíz százalékát, és közel öt és fél millió embernek biztosít munkát a 68 milliós országban.

Andrew McGregor Marshall szerint a herceg kiszámíthatatlansága és könyörtelensége beláthatatlan következményekhez vezethet, még egy felkelést sem tart kizártnak. Ráadásul a déli muszlim lázadók is kihasználhatják a bizonytalan helyzetet – hozzájuk kötik az augusztusi bombatámadásokat.

Nem véletlenül mondta a Time tudósítójának egy 22 éves gyászoló diák: