Szerbek készültek merényletre a montenegriói választásokon?

Podgorica, 2016. október 16. Montenegrói rendőrök letartóztatnak egy férfit a montenegrói parlamenti választásokon Podgoricában 2016. október 16-án. A montenegrói rendőrség ezen a napon húsz szerb férfit vett őrizetbe, akik azért léptek be az országba, hogy a választások estéjén fegyverrel támadjanak állami intézményekre, rendőrökre, tisztségviselőkre, és nem kizárható, hogy magas rangú állami vezetőkre. (MTI/EPA/Boris Pejovic)
Vágólapra másolva!
Húsz szerbiai férfit vett őrizetbe a montenegrói rendőrség vasárnapra virradóra, akiket terrorcselekmény előkészítésével gyanúsítanak, és több montenegrói hírportál is leállt vasárnap, a parlamenti választás napján, maga a voksolás azonban nyugodtan zajlott.
Vágólapra másolva!

A montenegrói rendőrség húsz szerb férfit vett őrizetbe bűnszervezet létrehozása és terrorizmus gyanújával.

Slavko Stojanovic, az ország rendőrségének igazgatója közleményében azt írta: a szerb férfiak azért léptek be az országba, hogy

a választások estéjén fegyverrel támadjanak állami intézményekre, rendőrökre, tisztségviselőkre,

és nem kizárható, hogy magas rangú állami vezetőkre.

Elviszik az egyik gyanusítottat Forrás: MTI/EPA/Boris Pejovic

Nem hivatalos értesülések szerint a szerb csapatot Bratislav Dikic, a szerbiai csendőrség egykori első embere vezette.

A PinkM podgoricai televízió beszámolója szerint Bratislav Dikicet azért váltották le a csendőrség éléről, mert "bűnszervezetté változtatta a testületet". Vezetése alatt a csendőrség kokaincsempészettel foglalkozott, valamint bérgyilkosságokat, zsarolást és más bűncselekményeket hajtott végre.

Nyugodt választások hekkertámadásokkal

A montenegrói kiberbiztonsági csoporthoz a nap folyamán több bejelentés is érkezett, amely szerint hekkertámadást hajtottak végre több hírportál és párt honlapja ellen is - közölte a telekommunikációért felelős minisztérium.

Goran Danilovic belügyminiszter arra szólította fel a pártokat, hogy ne hívják szimpatizánsaikat az utcára ünnepelni, az embereket pedig arra kérte, maradjanak otthon.

70 százalék körüli részvétel

Este nyolc órakor bezártak a szavazóhelyiségek, a részvételi arány 18 óráig a választási bizottság adatai szerint 64,84 százalékos volt, míg a megfigyelő civil szervezetek 19 óráig körülbelül 71 százalékos részvételről számoltak be.

Négy évvel ezelőtt a végleges eredmények alapján a szavazópolgárok 70,3 százaléka járult az urnák elé.

25 év után leválthatják Djukanovicot

A közvélemény-kutatások szerint három fél között lehetett szoros küzdelemre számítani, és a Milo Djukanovic kormányfő vezette baloldali Szocialisták Demokratikus Pártjának (DPS) győzelme hosszú évek óta először került veszélybe. A két és fél évtizede "uralkodó" politikust a megerősödött és összefogott ellenzék válthatja le.

Milo Djukanovic azzal próbálta megtartani hatalmát, hogy kampánya során azt hangsúlyozta, a választások valódi tétje Montenegró megmaradása és európai integrációja, az ellenzék győzelme esetén ugyanis - szerinte - teljes külpolitikai irányváltásra kerülne sor az országban.

A DPS elnökének szavait látszott alátámasztani az, hogy a tíz pártot tömörítő Demokratikus Front nevű ellenzéki koalíció bejelentette, győzelmük esetén népszavazást írnak ki az ország NATO-tagságáról, lecserélik a himnuszt, és erősítik a kapcsolatot Oroszországgal. A Kulcs nevű ellenzéki tömörülés némileg visszafogottabban fogalmazott, kampánycéljuk a negyedszázada uralkodó politikusok, legfőképpen Milo Djukanovic eltávolítása.

41 mandátum kell a kormányalakításhoz

A mintegy 530 ezer, szavazójoggal rendelkező montenegrói állampolgár összesen 17 lista közül választhatta ki a 81 fős podgoricai törvényhozás tagjait. Az egykamarás parlamentet négy évre választják, a kormányalakításhoz egy pártnak vagy koalíciónak legalább 41 parlamenti helyet kell megszereznie.

A többpártrendszer montenegrói bevezetése óta ez volt a tizedik, az ország 2006-os függetlenedése óta pedig a negyedik parlamenti választás.