Orbán Viktor: Magyarország biztonsága Európa biztonságát is jelenti

Orbán Viktor
München 2016. október 17. Orbán Viktor miniszterelnök a müncheni magyar főkonzulátus 1956-os megemlékezésén a bajor tartományi parlament müncheni épületében 2016. október 17-én. (MTI/EPA/Tobias Hase)
Vágólapra másolva!
1989-ben Európa szabadságáért cselekedtünk, ma ezt védjük, mert Magyarország biztonsága Európa biztonságát is jelenti - mondta a müncheni magyar főkonzulátus 1956-os megemlékezésén Orbán Viktor magyar kormányfő, aki Horst Seehofer bajor miniszterelnökkel is tárgyalt.
Vágólapra másolva!

Az 1989-es határnyitás és a határok védelme ma ugyanannak az éremnek a két oldala: akkor Európa szabadságáért cselekedtünk, ma ezt védjük, mert

Magyarország biztonsága Európa biztonságát is jelenti

- mondta Orbán Viktor miniszterelnök a müncheni magyar főkonzulátus 1956-os megemlékezésén, a bajor tartományi gyűlés épületében.

Orbán Viktor beszédet mond a müncheni magyar főkonzulátus 1956-os megemlékezésén Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A kormányfő kiemelte: a bajor-magyar barátság különleges, egyedülálló Európában. Mint mondta, most jó pályán haladunk, hogy biztonságos, szabad, békés és virágzó Európát hozhassunk létre - mondta. Hozzátette: ez a cél büszkeségre ad okot, és méltó az 1956-os szabadságharcosok örökségéhez.

A magyar miniszterelnök szerint Magyarország biztonsága Európa biztonságát is jelenti Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A miniszterelnök arra is kitért, hogy nemzedéke mindig Európa újraegyesítéséről álmodott, hogy akkor majd a gyermekeik és unokáik szabadon és jobb módban élhetnek.

hiszen "mi ide tartozunk, hazatértünk, ez az otthonunk", így magától értetődik, hogy ha kell, megvédjük - magyarázta.

A változásnak belülről kell elindulnia

Kiemelte: nem várhatjuk, hogy mások oldják meg a problémákat, a saját kezünkbe kell venni a sorsunk irányítását.

- mondta. Úgy látja, a reform kevés, megújulás kell, és a változásnak belülről kell elindulnia.

Horst Seehofer bajor miniszterelnök (j) fogadja Orbán Viktor kormányfőt (b) Münchenben Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Orbán Viktor müncheni látogatásán találkozott Horst Seehofer bajor miniszterelnökkel is, aki gyakran megértő például a menekültválság kérdéskörében a magyar állásponttal és Orbánnal. Sőt, a bajor miniszterelnök legutóbb Angela Merkel kancellárt bírálta, amikor azt mondta, Németország az eddig követett politikával nem tudja megoldani a migránsok beáramlásával keletkezett problémákat.