Megkezdődött Moszul felszabadítása

Iraq operation Mosul peshmerga forces Hazer region Wardak Village MOSUL, IRAQ - OCTOBER 17 :  Peshmerga forces are seen around the Hazer region's Wardak village ahead of the operation to retake Iraq's Mosul from Deash in Iraq on October 17, 2016.
 Emrah
Indul a támadás
Vágólapra másolva!
Az iraki miniszterelnök bejelentette hétfőre virradóra a Moszul felszabadítására irányuló nagyszabású szárazföldi hadművelet kezdetét. Haider al-Abádi kormányfő szűkszavú közleményét az iraki állami tévében olvasták fel.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök bejelentette, hogy kezdetét vette az Iszlám Állam dzsihádista szervezet kezén lévő utolsó iraki nagyváros visszafoglalása. "A közeljövőben együtt fogjuk megünnepelni az Iszlám Állam teljes felszámolását az ország területén" – közölte Abádi, és fogadkozott, hogy a dzsihádisták felelni fognak szörnyű bűncselekményeikért. "Felszólítjuk a helyi lakosokat, hogy működjenek együtt a felszabadító erőkkel" – közölte Abádi.

80 ezren indultak neki

A Sky News Arabia hírtelevízió úgy tudja, hogy a második legnagyobb iraki város felszabadításában részt vevő egységek létszáma meghaladja a nyolcvanezret. Légi támogatást kapnak az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíciótól. Az asz-Szumaríja televízió híradásában elhangzott, hogy a város ostromában a hadsereg katonáin kívül részt vesznek terrorelhárító egységek, szövetségi és helyi rendőrök, kurd harcosok (pesmergák), illetve egy síita milícia és a térségbeli szunnita törzsek fegyveresei is.

Röplapokat szórtak a városra

A bejelentés nem volt váratlan, az iraki légierő több tízezer röplapot dobott le vasárnap Moszulra, figyelmeztetve a lakosságot, hogy az utolsó szakaszukba jutottak az Iszlám Állam elleni támadás előkészületei. A lapokon többféle üzenet volt. Az egyikben azt ígérték, hogy az előrenyomuló katonaság és a légierő nem vesz célba civileket. Egy másik azt tanácsolta a lakosságnak, hogy kerülje az iszlamisták tartózkodási helyeit.

Indul a támadás Forrás: AFP/2016 Anadolu Agency/Emrah Yorulmaz

A hadműveleteket akadályozó tömeges meneküléstől tartva az iraki hadsereg azt kérte a röplapokon, hogy az emberek maradjanak otthon, és ne higgyenek az iszlamisták pánikkeltő híreszteléseinek. Ha a hadsereg alakulataival találkoznak, tartsanak tőlük legalább 25 méter távolságot.

Több tízezer áldozattal számolnak

Az Iszlám Állam 2014 júniusában foglalta el Moszult. Előtte a városban kétmillióan éltek, 4-5-ször többen, mint a dzsihádistáktól eddig visszafoglalt városokban. Jelen pillanatban mintegy 1,3 millió ember él Moszulban, az Iszlám Állam fegyveresei több mint hatezer embert tartanak ott fogva. Az ENSZ szerint a harcok miatt akár 70 ezer ember is elvesztheti lakhelyét.