Döntő pillanat lehet az Iszlám Állam elleni harcban

Moszul Irak
MOSUL, IRAQ - OCTOBER 17 : Peshmerga forces stand guard at Hazer region's Wardak village during an operation to retake Iraq's Mosul from Deash in Iraq on October 17, 2016. A much anticipated Mosul offensive to liberate the city from Daesh began midnight Sunday, according to Iraqi Prime Minister Haider al-Abadi. Emrah Yorulmaz / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A szárazföldön 80 ezer katona igyekszik visszavenni az iraki nagyvárost az Iszlám Államtól, az Egyesült Államok légi támogatással segíti az offenzívát.
Vágólapra másolva!

Ashton Carter amerikai védelmi miniszter Washingtonban azt mondta, hogy az Irak második legnagyobb városának visszavételéért indított hadművelet "döntő pillanata" lehet a dzsihadista szervezet elleni harcnak.

– fogalmazott Carter. A védelmi tárca vezetője Washington és a nemzetközi koalíció folyamatos támogatásáról biztosította az iraki biztonsági erőket, a kurd (pesmerga) harcosokat és az iraki népet a rájuk váró nehéz küzdelemben.

Moszul a dzsihádisták utolsó bástyájának számít a közel-keleti országban.

Az Iszlám Állam 2014 júniusában foglalta el az akkor kétmilliós várost. Az Iszlám Államot vezető Abu Bakr al-Bagdadi itt kiáltotta ki a kalifátus létrehozását a dzsihadisták által elfoglalt iraki és szíriai területeken.

A városban becslések szerint jelenleg 1,3 millióan élhetnek, és az Iszlám Állam körülbelül hatezer fegyveressel van jelen. Az iraki erők a Washington vezette nemzetközi koalíció és Irán hathatós segítségével visszaszerezték az Iszlám Állam által az elmúlt években elfoglalt területek nagy részét.

Hétfőn több ezer iraki kurd fegyveres indított harcot Moszul dzsihádisták kezén lévő keleti külvárosai ellen.

A Hazir közelében három fronton zajló hadműveletekben csaknem 4 ezer pesmerga vesz részt.
Haider al-Abádi iraki kormányfő hétfőn megerősítette: a kurd hadművelet a moszuli offenzíva része, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a nagyvárosba kizárólag az iraki hadsereg és rendőrség tagjai léphetnek be.

Pesmergák az Iszlám Állam elleni moszuli offenzíva előtt Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Emrah Yorulmaz