Beindulhat a feljelentősdi és a nyilvános lincselés

TOPSHOTS Horizontal
A király emléke sérthetetlen
Vágólapra másolva!
A thaiföldi hadsereg irányította bangkoki kormány arra kérte kedden a népet, hogy maga "büntesse meg" a monarchia bírálóit. Máris több videofelvétel látható az interneten arról, hogy emberek egy csoportja nekitámad a királyi házat állítólagosan bírálóknak.
Vágólapra másolva!

"Nincs jobb módja ezen emberek megbüntetésének, mint hogy a társadalom szankcionálja őket" - jelentette ki Paibún Kúmcsaja tábornok, igazságügy-miniszter. Azzal a felhívással fordult az emberekhez, hogy "jelentsék fel azokat, akik törvényt sértenek". Thaiföldön hosszú időre börtönbe küldhetik, aki bármilyen formában bírálja a királyi házat.

Megsértette a királyi házat

A miniszter elsősorban arra reagált, hogy vasárnap a múlt héten meghalt IX. Ráma király (Bhumibol Aduljadedzs) képmása előtti térdepelésre kényszerítettek egy nőt egy rendőrőrsnél, a turisták körében népszerű Samui szigetén, mert állítólag megsértette a királyi házat azzal, hogy tiszteletlen bejegyzést tett a Facebookon Maha Vadzsiralongkorn herceg-trónörökösre és Prem Tinszulanonda régensre.

A királyi ház sérthetetlen Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

A nő nyilvános megbüntetését több százan kísérték figyelemmel, sokan lehurrogták, amikor először megjelent. A rendőröknek sorfalat kellett állniuk, hogy elejét vegyék a tömeg előretörésének.

Külföldi segítségre számítanak

A miniszter bejelentette azt is, hogy a kormány levelet küld a külföldi országok bangkoki képviseleteinek, és arra kéri őket, hogy anyaországuk hatóságai kerítsék kézre és toloncolják vissza Thaiföldre azokat a thaiföldi állampolgárokat, akik megsértik a monarchiát.

- mondta, hozzátéve, hogy ezeknek az embereknek a kézre kerítése az illetők saját érdeke is, mert különben királypárti önbíráskodó emberek esetleg "a maguk kezébe veszik" ezeknek az ügyeknek az elintézését.