Egyre nagyobb területet foglalnak vissza az Iszlám Államtól, de félmillió gyerek veszélyben van

moszul ostrom offenzíva isis
A kurdok (pesmergák) a Zardak hegyről lőttek rakétákat Moszul környéki az IS álltal kézben tarott kisebb településekre
Vágólapra másolva!
Az offenzíva épp csak elkezdődött, de a politikusok már a holnapot tervezik. Az ostrom jól halad, 24 óra alatt 20 falvat foglaltak vissza az Iszlám Államtól az iraki kormányerők és a kurd pesmerga milíciák, de katonai szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a hadműveletek elhúzódhatnak, a humanitárius szervezetek szerint pedig nagyon kemény hetek előtt áll több mint félmillió moszuli gyerek és családja. Elemzők attól is félnek, hogy Európa felé vehetik az irányt az Iszlám Állam harcosai, ha elvesztik a várost.
Vágólapra másolva!

Franciaország és Irak mintegy 20 ország részvételével miniszteri szintű találkozót rendez csütörtökön Párizsban arról, milyen lesz az észak-iraki Moszul politikai jövője az Iszlám Állam kiűzése után. A régióban nagy befolyással bíró Irán ugyanakkor nem szerepel a meghívottak között.

Rakkát is vissza kell foglalni

A csütörtöki párizsi konferenciát bejelentő Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter a dzsihadisták ellen harcoló nemzetközi koalíció felelősségének nevezte, hogy Moszul után az Iszlám Állam szíriai fővárosának számító Rakkát is visszavegyék a dzsihádistáktól, ha hatékonyan akarnak küzdeni a terrorizmus ellen.

A dzsihadisták 2014-ben szállták meg Moszult, Irak második legnagyobb városának hónapok óta tervezgetett ostroma hétfőn kezdődött meg körülbelül 30 ezer harcos részvételével:

az iraki kormányerőket kurd és szunnita milíciák segítik, az akcióhoz az amerikaiak vezette nemzetközi koalíció légi támogatást nyújt.

Az Iszlám Államnak becslések szerint 4000-8000 harcosa maradhatott Irak második legnagyobb városában.

Nagyon kemény hetek jönnek

Közben az ENSZ Gyermekalapja arra figyelmeztet, hogy a következő hetekben

több mint félmillió gyerek és családja kerülhet rendkívüli veszélybe

az ostrom miatt. Peter Hawkins, a szervezet iraki képviselője arról beszélt, hogy a moszuli gyerekek az elmúlt két évben már így is rengeteget szenvedtek. Sokukat erőszakkal kényszerítettek lakhelyük elhagyására, másokat a frontvonalak közötti harcok kényszerítettek csapdahelyzetbe, illetve kereszttűzbe.

Az UNICEF 150 ezer ember számára elegendő ivóvizet, zuhanyzót, mobilvécét és higiéniai felszerelést helyezett készenlétbe. Azt tervezik, hogy a következő hetekben ezeket a lehetőségeket 350 ezer ember számára kibővítik. Az ENSZ szakosított szervezetének az iraki egészségügyi minisztériummal közösen mintegy 50 csapata áll készen arra, hogy gyermekbénulás és kanyaró elleni védőoltási műveletet indítson.

Az UNICEF és a Nemzetközi Vöröskereszt is felszólította a szemben állókat, hogy a konfliktusban védjék meg a gyerekeket, és tartsák tiszteletben a nemzetközi emberi jogot, hogy a gyerekek és családjaik biztonságban éljék túl a következő időszakot.

Civilek ezreit kínozták meg, végezték ki

A helyzet brutaliását érzékeltetve a Nemzetközi Migrációs Szervezet iraki missziójának vezetője Bagdadban arról beszélt, hogy az Iszlám Állam fegyveresei emberek tízezreit használhatják fel élőpajzsként Moszul védelmében. Thomas Weiss szerint

rengetegen kényszerülnek menekülésre, amikor a harcok elérik Moszul határait, és vegyi támadásoktól is tartani lehet.

Az Amnesty International arra figyelmeztetett, hogy az iraki biztonsági erők és milíciák civilek ezreit vették önkényesen őrizetbe, megkínozták és kivégezték őket. „A háború borzalmait és az Iszlám Állam zsarnokságát túlélő iraki szunnita arabok a milíciák és a kormányerők brutalitásával és megtorlásával néznek szembe, illetve

A szervezet felhívta az iraki kormány figyelmét arra, hogy ne ismételje meg a korábbi moszuli ostrom során elkövetett hibákat.

Európa felé vehetik az irányt az Iszlám Állam harcosai

Eláraszthatják Európát az Iszlám Állam csoportjai, ha Irakban elesik a szervezet fellegvára, Moszul - figyelmeztetett az Európai Bizottság biztonsági unióért felelős tagja. Julian King a német a Die Welt című konzervatív napilapnak beszélt arról, hogy

Moszul visszafoglalása ahhoz vezethet, hogy az Iszlám Állam bomlásnak indult fegyveres csoportjai Európa felé veszik az irányt.

24 óra alatt 20 falu

A Pentagon szerint a vártnál gyorsabban haladnak a moszuli offenzívával az iraki kormányerők és a kurd pesmerga milíciák. Keddi számvetésük szerint az észak-iraki város közelében 20 falvat foglaltak vissza az Iszlám Államtól a hadműveletek első 24 órájában.

Míg az iraki hadsereg dél és délkelet felől nyomul a 1,5 milliós nagyváros felé, addig a pesmergák keletről szorítják ki a szélsőségeseket, miközben a nemzetközi koalíció bombázza a dzsihádisták állásait.

A kurd fegyveresek szerint a koalíció vadászgépei saját frontszakaszukon az Iszlám Állam 17 hadállását bombázták.

A kurdok a Zardak hegyről lőttek rakétákat Moszul környéki, az Iszlám Állam kezén lévő kisebb településekre Forrás: AFP/Safin Hamed

Eközben a pesmergák északon a Moszul és Erbíl közötti 80 kilométeres főút jelentős részét elfoglalták. Emellett az iraki biztonsági erők sikeresen megsemmisítettek legalább négy pokolgépet.

A meglepő kezdeti lendület ellenére Peter Cook amerikai védelmi szóvivő úgy véli, az ostrom sokáig eltarthat, ha az Iszlám Állam magára talál. A BBC egyik helyszíni tudósítója szerint a kormányerők jelenleg 20 kilométerre délre helyezkednek el Moszultól.