Putyin felől mehet fegyveres EBESZ-misszió Ukrajnába

portrait VERTICAL 2935429 09/13/2016 September 13, 2016. Russian President Vladimir Putin during a meeting with Minister of Labor and Social Protection Maxim Topilin in the Kremlin. Michael Klimentyev/Sputnik
Vlagyimir Putyin
Vágólapra másolva!
A Kreml szóvivője szerint Vlagyimir Putyin Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország találkozóján beleegyezett, hogy az EBESZ fegyveres missziót küldjön a Donyeck-medencébe. A szóvivő szerint a Kreml elégedett a találkozóval.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin orosz elnök összességében beleegyezett, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) fegyveres missziót küldjön a Donyeck-medencébe - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője október 20-án, csütörtökön, a normandiai négyek előző napi berlini csúcstalálkozóját értékelő moszkvai sajtótájékoztatóján.

Peszkov szerint Putyin a fegyveres EBESZ-misszió elfogadása mellett arra szólított fel, hogy az Oroszország, Ukrajna, Németország és Franciaország részvételével működő normadiai négyek csoportjának jelenlegi német elnöksége alatt felgyorsítsák a részletek kidolgozását.

A Kreml elégedett

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a Kreml elégedett a berlini megbeszélés eredményével, mert a jelenlegi helyzetben már "a legfelsőbb szinten történő óraegyeztetés ténye", már annak az újabb megerősítése is pozitív jelenség, hogy az ukrajnai válság rendezéséről megkötött minszki megállapodásoknak nincs alternatívájuk. Rámutatott, hogy

mind a négy vezető síkraszállt ezek betartása mellett.

Eredménytelenül telt el az év

Peszkov szerint a normandiai négyek előző, tavaly októberi csúcstalálkozója óta eltelt év a szakértői szintű tanácskozások ellenére is eredménytelenül telt el. Mint mondta, Moszkva ezalatt többször is hangsúlyozta: elvárja Kijevtől a minszki megállapodásokba foglalt kötelezettségeinek teljesítését.

A csapatkivonásról nem egyeztek meg

Az elnöki szóvivő cáfolta, hogy megállapodás született volna a Debalceve környékéről történő csapatkivonásról. Szavai szerint erről a kérdésről külügyminiszteri és szakértői szinten fognak egyeztetni.