ENSZ-főbiztos: Háborús bűn Aleppó bombázása

szíria, gáztámadás, vegyi fegyveres támadás, aleppó egy lerombolt külvárosi része
Vágólapra másolva!
Háborús bűncselekménnyel ér fel az észak-szíriai Aleppó ostroma és bombázása, amely számos polgári áldozatot követel – jelentette ki pénteken az ENSZ emberi jogi főbiztosa.
Vágólapra másolva!

Zeid Raad al-Husszein videokapcsolaton keresztül szólalt fel a világszervezet Emberi Jogi Tanácsának ülésén. Aleppót "mészárszéknek" nevezte, és ismételten arra szólította fel a nagyhatalmakat, hogy tegyék félre nézeteltéréseiket, és utalják Szíria ügyét a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé.

"Mindannyiunkat kísérteni fog a nemzetközi közösség kollektív tétlensége abban, hogy megvédje a civileket és megakadályozza a vérontást" – jelentette ki Husszein.

Humanitárius tűzszünet

Csütörtökön lépett életbe Aleppónál az Oroszország által meghirdetett "humanitárius tűzszünet". Moszkva közölte az ENSZ-szel, hogy négy napon át 11 órára

beszünteti az észak-szíriai város elleni légitámadásokat,

hogy az ENSZ-nek és a Vörös Félhold képviselőinek elég idejük legyen a betegek és a sebesültek kimenekítésére a felkelők kezén lévő beékelődésből.

Mintegy 250-300 ezer ember rekedt Kelet-Aleppóban, minimális élelmezési és orvosi ellátási lehetőséggel, mivel a kórházakat sorozatos légitámadások érték Forrás: AFP/Louai Abo Al-Jod

A civilek és a felkelők azonban bejelentették, hogy addig nem távoznak, amíg a humanitárius folyosók ellenőrzését át nem veszi az ENSZ. A világszervezet ugyanakkor aggódik a biztonság miatt, attól tart, hogy őrizetbe vételek várhatók, aggasztja továbbá a szíriai csapatok jelenléte az Oroszország által kijelölt folyosók mentén. Emiatt ugyanis a civilek nem veszik igénybe ezeket a humanitárius útvonalakat.

Mintegy 250-300 ezer ember rekedt Kelet-Aleppóban, minimális élelmezési és orvosi ellátási lehetőséggel. A kórházakat is sorozatos légitámadások érik, és

az ENSZ-nek még nem sikerült alkut kötni az ostrom alatt lévő negyedekbe tervezett élelmiszer-szállítmányokról.