Lezuhant egy kisrepülő Máltán

Five dead as plane crashes in Luqa Málta
Vágólapra másolva!
Lezuhant egy luxemburgi lajstromozású katonai kisrepülőgép a máltai nemzetközi repülőtéren hétfő reggel, legalább öt ember meghalt. Az első hírek szerint uniós határvédelmi tisztviselők voltak a gép utasai, ezt azonban a Frontex cáfolta.
Vágólapra másolva!

A légcsavaros, Fairchild Metroliner típusú repülő a líbiai Miszrátába indult, de nem sokkal felszállás után a futópálya közelében a földnek csapódott, és lángba borult.

A Times of Malta című újság honlapján megjelent felvételek szerint a repülőtérről fekete füstoszlop emelkedett a magasba, és a reptér közelében futó, két falut összekötő útra is kirepültek a gép roncsának égő darabjai.

A szigetország nemzetközi repülőterét négy órára lezárták, a lehtöbb érkező gépet Szicíliába irányították át.

Az első hírek szerint a gépet a Frontex bérelte, ezt azonban a szervezet cáfolta a Twitter-oldalán.

A Frontex később egy másik bejegyzésben közölte, hogy nem a szervezet emberei utaztak a gépen.

A Malta Today úgy tudja, hogy uniós és amerikai katonai illetékesek utaztak a gépen. Más – meg nem erősített – információk szerint az áldozatok valamennyien franciák, és a személyzet tagjai voltak. Ezt jelentette a Le Figaro is repülőtéri forrásokra hivatkozva.

Valamennyien katonák voltk.

A valettai francia nagykövetség egyelőre nem kommentálta az értesülést.

A francia védelmi tárca szintén közleményt adott ki, melyben megerősítik, hogy a gépen lévők a minisztérium számára végeztek felderítő tevékenységet a Földközi-tengeren. Az áldozatok közül hárman dolgoztak a francia védelmi minisztériumnak, ketten pedig a gépet üzemeltető cég munkatársai voltak. A baleset okainak feltárására belső vizsgálat indult.

Később Brüsszelben is megerősítették, hogy nem tartózkodtak uniós illetékesek a gépen, amelynek nem is volt köze semmiféle uniós tevékenységhez.