Szijjártó: Magyarországnak 450 ezer migráns gondjával kellett megbirkóznia

Szijjártó Péter
Budapest, 2010. október 27. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnökségen. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Európának legalább öt-hat történelmi kihívással kell szembenéznie, mint például a migráció, a terror elharapózása, az ukrajnai háború, az energiabiztonság kérdése vagy a brexit – mondta a kanadai CBC televíziónak adott interjúban a külgazdasági és külügyminiszter. A magyar migrációs politikát firtató kérdésre Szijjártó Péter azt mondta, nagy különbség van a bevándorlás és az illegális migráció között, és ezt valószínűleg nem pontosan ugyanúgy értelmezik az óceán két partján.
Vágólapra másolva!

Tavaly másfélmillió migráns érkezett Európába, Magyarországnak 450 ezer migráns gondjával kellett megbirkóznia. "Ők lényegében határsértéssel léptek be az országba, többségük agresszívan viselkedett, visszautasított minden együttműködést a helyi hatóságokkal, és aztán elhagyta az országot Németország, Ausztria és Svédország felé" – mondta a magyar diplomácia vezetője.

A magyar álláspont szerint Libanont, Jordániát, Törökországot kell segíteni, hogy képesek legyenek gondoskodni a háború elől menekülőkről Forrás: MTI/Kovács Tamás

A kötelező kvóták ügyéről szólva Szijjártó Péter közölte: a közös európai politikának inkább arra kellene irányulnia, hogy elérje az Európára nehezedő migrációs nyomás csökkenését. Megerősítette, hogy

a magyar álláspont szerint Libanont, Jordániát, Törökországot kell segíteni, hogy képesek legyenek gondoskodni a háború elől menekülőkről.

"A mi felelősségünk az, hogy a menekültek az otthonaikhoz legközelebb maradhassanak, és a helyzet normalizálódásakor mielőbb hazatérhessenek".

A miniszter szerint a menekültválság megoldásának alapkérdése a szíriai válság megoldása, ehhez viszont elengedhetetlen az Egyesült Államok és Oroszország megegyezése.