Kanada Irakban üldözött jazidikat akar befogadni

2016.10.26. 07:25

Az Iszlám Állam által üldözött vallási kisebbség tagjait, jazidikat fogadna be Kanada, a javaslattal minden párt egyetért. Az ország az év elején már befogadott mintegy 30 ezer szíriai menekültet.

A kanadai parlament kedden egyhangúlag elfogadott egy indítványt arról, hogy az ország a következő négy hónapban jazidikat fogadna be, akiket Észak-Irakban üldöz az Iszlám Állam terrorszervezet. 

Kik azok a jazidik?
A kurd nyelvű jazidik egy iszlám előtti többistenhívő vallás hívei, amely részben a zoroasztrizmusból ered. Tehát a jazidik nem arabok és nem muzulmánok. Az Iszlám Állam eretnekeknek tekinti őket.

Az indítványt az ellenzéki konzervatívok terjesztették be, de minden párt – köztük a Justin Trudeau miniszterelnök vezette liberálisok is – támogatták. A dokumentumban a parlament vallási kisebbség elleni népirtásnak nevezi a jazidik üldöztetését. 

A Justin Trudeau kormányfő vezette liberálisok is támogatják az elképzeléstForrás: citizenside.com/Citizenside/Jaime Espinoza

John McCallum bevándorlásügyi miniszter azt mondta: nem tudják, hogy a 120 nap alatt hány embert fognak tudni fogadni, de emlékeztetett arra, hogy Kanada az év elején pár hónap alatt befogadott mintegy 30 ezer szíriai menekültet. 

"Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy Kanada mindig nyitott ország lesz, és elkötelezett amellett, hogy támogasson veszélyben lévő népeket, bárhol éljenek a Földön"  – jelentette ki Trudeau miniszterelnök.

KAPCSOLÓDÓ CIKK