Három erős földrengés volt Olaszországban

Vágólapra másolva!
A Richter-skála szerinti 5,4-es erősségű, majd egy 5,9-es és egy 4,6-es erősségű földrengés rázta meg szerda este Olaszországot. A rengéseknek nincsenek halottjaik, de az épületek megrongálódtak. Azt egyelőre nem tudni, hogy a mostani földmozgások az augusztusi rengés folytatásai voltak-e.
Vágólapra másolva!

A Richter-skála szerinti 5,4-es erősségű földrengés néhány perccel negyed nyolc előtt történt. Az első rengést este 21.18-kor egy 5,9-es erősségű követte, amely hosszabb ideig is tartott, mint az előző. A harmadik erős rengés – 4,6-es – nem sokkal éjfél előtt történt.

Egy ember szívrohamban meghalt, "néhány tucatnyian" megsérültek, de senki nem súlyosan.

A nagy rengések között és után még csaknem hatvan apróbbat érzékeltek, közülük 23 volt erősebb 3-asnál – jelentette az olasz földtani intézet. Az epicentrum a közép-olaszországi Marche és Umbria tartomány térségében volt. Macerata város területén több helyen omlások történtek.

A földrengések majdnem ugyanazt a térségét érintették, amelyet az augusztus 24-i pusztító földmozgás sújtott.

Áramszünet és megrongálódott épületek

Fabrizio Curcio, az olasz polgári védelem vezetője az első kárfelmérés után közölte, hogy a károk nem olyan súlyosak, mint először gondolták. A sérültek közül két vagy három embert kellett kórházba szállítani. A többi sérült maga jelentkezett az orvosi ügyeleten panaszával.

A pánik viszont általános volt: Tolentino faluban egy 73 éves férfi meghalt szívrohamban, amit a rengések váltottak ki.

Az epicentrumban levő Castelsantangelo sul Nera polgármestere a SkyTG24 olasz hírtelevíziónak telefonon elmondta, hogy a kisvárosban áramszünetet okozott a földrengés, az épületek megrongálódtak. Akadozik a telefonos összeköttetés is.

Norcia városában egy középkori templom darabjai omlottak le.

Az augusztusi rengés folytatása?

Omlások következtek be az augusztusi földrengés övezetében is. Arquata lakossága szerint a mostani mozgást erősebben lehetett érezni, mint a két hónappal ezelőttit.

A rengés nagy félelmet keltett Róma városában is,

ahol sokan a lakásukból az utcára szaladtak. A római külügyminisztérium épületét evakuálták. Az első hírek szerint károk keletkeztek a Salaria-országúton, az augusztusi földrengésben sújtott Pescara del Tronto, Arquata térségében, ahol a földrengésben egy szikla az útra zuhant.

Az olasz földrengéskutatók egyelőre még nem tudtak választ adni arra, hogy az augusztusi földmozgás újabb epizódjáról van-e szó, vagy ettől független újabb földrengés következett be.