Lefejezték az afganisztáni al-Kaidát

Vágólapra másolva!
Dróntámadással megölték az al-Kaida terrorszervezet két legfontosabb afganisztáni vezetőjét - erősítették meg csütörtökön az afgán hírszerző szolgálatok.
Vágólapra másolva!

Korábban amerikai vezetők közölték, hogy a Pakisztánnal határos Kunár tartományban vasárnap pilóta nélküli repülőgéppel légicsapást intéztek az al-Kaida két vezetője ellen, akiknek a feladata terrortámadások megszervezése volt Nyugaton és Afganisztánban.

A támadás célpontjai Farúk al-Kahtáni, az afganisztáni al-Kaida első számú vezetője, valamint helyettese, Bilál al-Utabi voltak. Az afgán hírszerző szolgálatokkal egyeztetve végrehajtott légicsapásban a terrorszervezet egy harmadik tagja is meghalt.

Amerikai vezetők szerint

hosszú évek óta ez volt az al-Kaida elleni legfontosabb amerikai művelet Afganisztánban. Mindegyik célpontra több rakétát lőttek ki.

"Az afganisztáni al-Kaida legmagasabb rangú vezetőiről van szó. Haláluk komoly csapást jelent a helyi terrorszervezet számára, amely továbbra is eltökélt, hogy merényleteket követ el az Egyesült Államok, annak szövetségesei és partnerei ellen" - hangsúlyozta Peter Cook, a Pentagon sajtószóvivője.

Az Egyesült Államok évek óta vadászik Kahtánira, Oszama bin Laden egykori közeli munkatársára - tette hozzá az attasé. Tudták róla, hogy számos fiatalt toborzott a térségben az al-Kaida számára. Állítólag ő szervezte a szövetséges erők elleni afganisztáni, valamint délkelet-ázsiai és nyugati támadásokat.

Kahtániról úgy tudják, hogy az al-Kaida részére az Arab(Perzsa)-öböl menti országokból befolyt támogatásokból pénzelte a szervezet külföldi, illetve a tálibok afganisztáni akcióit - fejtette ki egy nevének elhallgatását kérő amerikai illetékes.

"Utabi szervezett meg mindent annak érdekében, hogy Afganisztánból biztos hátország legyen, ahonnan fenyegetheti a Nyugatot, ő ellenőrizte a toborzást és a külföldi harcosok kiképzését is" - mondta Peter Cook.

Kahtáni tartózkodási helyét 2012-ben már sikerült azonosítani,

de az utolsó pillanatban lemondtak a likvidálásáról, mert megvolt a veszélye, hogy a támadásnak polgári áldozatai is lesznek. Ezúttal a két férfi Hilgal faluban tartózkodott, két, egymástól néhány száz méterre álló épületben, amikor szinte egyidejűleg kilőtték a rakétákat a drónról. Legalább 15 lázadó meghalt, közöttük pakisztáni tálib harcosok, és legalább két arab fegyveres - mondta el egy Kunár tartományi szóvivő.

Egy amerikai forrás szerint a katari származású Kahtáni, aki vélhetően 1979 és 1981 között született Szaúd-Arábiában, legalább 2009 óta tevékenykedett Afganisztánban. A Pentagon becslése szerint 2012 óta szervezett öngyilkos támadásokat az afganisztáni kormányerők és a nyugati szövetségesek konvojai ellen. 2013 elején a fegyveresei - több tucatnyi harcos - megpróbálták az ellenőrzésük alá vonni Kunár tartományt, hogy innen szervezzék meg az al-Kaida külföldi műveleteit.

Egy amerikai vezető szerint Oszama bin Laden pakisztáni házának 2011-es átvizsgálásakor bukkantak olyan dokumentumokra, amelyekből kiderült, hogy Kahtáni milyen fontos szerepet játszik. A Pentagon szerint ő ellenőrizte a fegyverek beszerzését és szétosztását is az afganisztáni dzsihadisták és az afgán tálibok részére.