UNICEF: Háborús bűntett lehet az iskolások elleni légitámadás

Szíria - Pokolgépek robbantak több városban, halálos áldozatok
A handout picture released by the official Syrian Arab News Agency (SANA) on September 5, 2016 reportedly shows Syrian army soldiers inspecting the damage at the site of a suspected car bombing in a government-held area in the city of Homs. A series of bomb blasts targeted government-held areas of Syria on Monday, killing at least two people, state media in Damascus said. Two blasts hit a road in the coastal Tartus region, while another struck west of Damascus and at least two people were killed in a suspected car bombing in Homs city, state media reported. / AFP PHOTO / SANA / HO / == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / SANA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ==
Vágólapra másolva!
Az UNICEF főigazgatója szerint "ha szándékos volt, akkor háborús bűncselekmény" az a minapi szíriai légicsapás, ami egy iskolát ért – 22 diák és 6 tanár halt meg a támadásban.
Vágólapra másolva!

Háborús bűncselekménynek minősülhet az iskolások elleni szerdai légi támadás, a szíriai Idlíb tartományban egy falusi iskolában 22 diák és 6 tanár halt meg – közölte az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF, felhívva a figyelmet: a szíriai háború öt és fél éve alatt nem ért ilyen súlyos támadás iskolát.

– írta Anthony Lake UNICEF-főigazgató, hangsúlyozva, hogy a harci gépek több csapást mértek az épületre, hatot a falura, Hasszra. A főigazgató nem vádolt meg egyetlen országot sem a támadás végrehajtásával.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű emigráns szervezet szerint szíriai vagy orosz harci repülőgépek támadhattak.

A Nyugat már többször is azzal vádolta Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjének és a vele szövetséges Oroszországnak a légierejét, hogy polgári célpontokat bombáz.

Légitámadás után a szíriai Homsz városában Forrás: AFP/Ho

Idlíb tartomány szinte teljes egészében a Dzsejs al-Fath nevű ellenzéki ernyőszervezet és az al-Kaida terrorszervezethez köthető egyik csoport ellenőrzése alatt áll. Az iskola elleni támadásról Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet azt mondta: "Szörnyű, remélem, nem mi voltunk."