Trump szerint nem kell választás, elég ha ő a győztes

Final Presidential Debate Between Hillary Clinton and Donald Trump Horizontal CANDIDATE ELECTION TELEVISED DEBATE POLITICS
Republican nominee Donald Trump speaks during the final presidential debate at the Thomas & Mack Center on the campus of the University of Las Vegas in Las Vegas, Nevada on October 19, 2016. / AFP PHOTO / Robyn Beck
Vágólapra másolva!
A republikánus elnökjelölt szerint felesleges az egész amerikai választás, elég ha őt hirdetik ki győztesnek verseny nélkül. Kampánykörútján Donald Trump ezúttal sem kímélte riválisát, Hillary Clintont, aki szerinte "a korrupt politikai rendszer kreatúrája".
Vágólapra másolva!

Donald Trump republikánus párti elnökjelölt egy ohiói kampányrendezvényen kijelentette: nem is kellene megtartani az elnökválasztást, elég lenne őt kihirdetni győztesnek. Egy másik, toledói fórumon is azt mondta: "el kellene törölnünk a választást, és Trumpot kihirdetni, nemde?".

Donald Trump azzal is elégedett lenne, ha rögtön őt hirdetnék ki győztesnek Forrás: AFP/Robyn Beck

A republikánus elnökjelölt felvetette:

Kifejtette aztán, hogy egyértelműen és nyilvánvalóan ő a jobb jelölt, ezért verseny nélkül kellene győznie.

Trump riválisát, a demokrata elnökjelölt Hillary Clintont ezúttal sem kímélte Forrás: AFP/Paul J. Richards

Riválisát, Hillary Clintont is támadta, azt hangoztatva, hogy "a korrupt politikai rendszer kreatúrája". Az elnökjelölt a felmérések szerint jelenleg országosan hat százalékpontos hátrányban van Clintonnal szemben, sok államban pedig ennél jóval nagyobb arányú a demokrata előny.

Trump lecsapolná a "mocsarat"

Trump elmondta, hogy kampányrendezvényeinek új jelszava, a "csapoljuk le a mocsarat!", prímán bevált, mert ő a "korrupt washingtoni politikai elitet" akarja megtisztítani, úgy, ahogyan a mocsarat szokták lecsapolni.

A "csapoljuk le a mocsarat" kifejezést a demokrata párti Nancy Pelosi is használta, 2006-ban, amikor a republikánusok elvesztették többségüket a képviselőházban, és Pelosi közölte: "lecsapoljuk a mocsarat", vagyis tízévnyi republikánus többség után rendbe teszik a képviselőházat.

Használta ezt a kifejezést George W. Bush elnök védelmi minisztere, Donald Rumsfeld is, aki a "terrorizmus mocsarát" akarta lecsapolni,

de "mocsárcsapolásban" jeleskedett Ronald Reagan is, aki 1983-ban a túlterjeszkedő, nagy létszámú kormányzatot akarta "mocsárként lecsapolni".