Újraindította a nyomozást az FBI a Clinton-e-mailek ügyében

Vágólapra másolva!
Újraindította a vizsgálatot az FBI Hillary Clinton levelezésének ügyében, mivel újabb e-mailek kerültek elő, amiket most át kell nézni. Az elemzők szerint az újabb nyomozás már nem fogja érdemben befolyásolni az elnökválasztást.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) újraindította a nyomozást a demokraták elnökjelöltje, Hillary Clinton e-mailjeinek ügyében.

James Comey, az FBI igazgatója a kongresszusnak küldött levelében jelentette be a döntést. Arról tájékoztatta a képviselőket és a szenátorokat, hogy munkatársai – miközben egy ettől független ügyön dolgoztak –

amelyek hozzátartoznak a Clinton-féle e-mailek korábbi ügyéhez.

Clinton hibát követett el

Comey szerint az FBI-nak át kell néznie ezeket a leveleket is, hogy megállapítsa, tartalmaznak-e titkosított információkat, és ennek fényében az FBI korábbi döntése – miszerint nem javasol vádemelést a demokrata párti elnökjelölt ellen – változatlanul érvényes-e.

Comey arról nem tájékoztatta a törvényhozókat, hogy hol és hogyan találták meg a leveleket, és várhatóan mennyi ideig tart majd az átvizsgálásuk.

Júliusban az igazgató úgy foglalt állást, hogy Hillary Clinton ugyan hibát követett el, amikor külügyminiszterként nem a hivatali – tehát biztonságos – e-mail-fiókját, hanem a magánszerverét használta hivatalos levelezésre, de

nem bizonyítható, hogy titkosított információk kerültek volna nyilvánosságra,

így az FBI nem is javasolt vádemelést az igazságügyi minisztériumnak.

Trump tiszteli az FBI-t

„Talán végre igazságot szolgáltatnak” – reagált a bejelentésre a republikánus elnökjelölt, Donald Trump egy New Hampshire-ben tartott kampányrendezvényén. Amikor bejelentette a hírt, hívei – a helyszíni tudósítások tanúsága szerint – fülsiketítő örömujjongásban törtek ki.

nem hagyhatjuk, hogy ilyen bűnökkel az Ovális Irodába vonuljon” – mondta Trump, aki egyúttal hangsúlyozta, hogy tiszteli az FBI-t, mert képes volt felülvizsgálni korábbi álláspontját.

Korábban James Comey egy kongresszusi meghallgatáson republikánus képviselők kérdéseire válaszolva határozottan kizárta, hogy a nyomozást újraindítsák.

Más republikánusok is gyorsan reagáltak a bejelentésre. Paul Ryan, a képviselőház elnöke arra szólította fel Barack Obama elnök kormányzatát, hogy

Clinton stábját meglepte a vizsgálat újraindítása

Mark Toner, a külügyminisztérium helyettes szóvivője kérdésre sem akarta kommentálni az FBI-igazgató bejelentését, csak annyit mondott: Hillary Clinton volt tárcája, a külügyminisztérium is csak most szerzett tudomást e levelekről.

Az első kommentárok arra mutatnak rá:

nem biztos, hogy a választásokat érdemben befolyásolja az FBI-vizsgálat újraindítása,

hiszen egyes szövetségi államokban már folyik a korai szavazás. Hillary Clinton Iowában kampányol, de munkatársai azt közölték a CNN hírtelevízióval, hogy Cedar Rapidsban elmondandó beszédében nem kíván reagálni az FBI-igazgató bejelentésére.

A CNN Cedar Rapidsból tudósító riportere a Clinton-kampánycsapattól származó információkra hivatkozva arról számolt be, hogy a demokrata párti elnökjelölt munkatársait is meglepte James Comey bejelentése.