Vészhelyzet miatt evakuálták a szerb kormányfőt és családját

politics Horizontal
Serbian Prime Minister Aleksandar Vucic addresses a press conference in Belgrade on February 20, 2016, after a US strike on an Islamic State jihadist camp in Libya killed two Serbian embassy employees, who were kidnapped in the area in November. Embassy communications chief Sladjana Stankovic and her driver Jovica Stepic were kidnapped on November 8 in the coastal city of Sabratha, 70 kms (42 miles) west of Tripoli, from a convoy of cars heading to the Tunisian border. The US strike, which targeted a jihadist training camp near Sabratha, killed dozens of people, probably including Noureddine Chouchane, a senior IS group operative behind attacks in Tunisia, US officials said on February 19. / AFP / ANDREJ ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
Vészhelyzet miatt biztonságos helyre szállították szombat este Aleksandar Vucic szerb miniszterelnököt és családját, miután egy egész arzenált találtak a rezidenciája közelében - jelentette be a belügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Nebojsa Stefanovic tájékoztatója szerint a fegyverek egy olyan helyen voltak elrejtve a bokrok között, ahol a kormányfő szolgálati gépkocsijának egy útkanyar miatt le kellett lassítania.

Az arzenálban rakéta gránátvető, kézigránátok és precíziós (orvlövész) puska lőszere volt.

A rendőrség "fülest" kapott róla - mondta a miniszter egy sajtótájékoztatón.

"A miniszterelnök és a családja már biztonságban van. Nem véletlen, hogy a fegyverek egy olyan helyen voltak, ahol a konvojának tíz kilométeres óránkénti sebességre kell lelassítania. A likvidálások így mennek. A fegyvereket elrejtik egy bizonyos helyen, a tettesek használják őket, azután eltűnnek. Sajnos, ez a bevett módszer" - mondta Stefanovic.

Egyelőre senkit sem tartóztattak le az ügyben, amelynek köze lehet ahhoz, hogy a szerb hatóságok

a héten több embert is őrizetbe vettek, akik a sajtó szerint államcsínyre készültek

a múlt vasárnapi montenegrói választás napján.

Ivica Dacic szerb külügyminiszter az üggyel kapcsolatban tett nyilatkozatában megjegyezte, hogy "sokan vannak, akik elutasítanak egy független politikát folytató vezetőt, aki nem külföldi érdekekben dolgozik, hanem Szerbia érdekében".

Merényletre készülhettek Vucic ellen Forrás: AFP/Andrej Isakovic