Dollármilliókat tüntetett el az elnök szektatag tanácsadója

Horizontal
Thousands of protesters hold a candle-lit rally in central Seoul on October 29, 2016, denouncing South Korean President Park Geun-Hye over a high-profile corruption and influence-peddling scandal involving her close friend. South Korean prosecutors on October 29 raided the homes and offices of senior advisers to President Park Geun-Hye, as she struggled with a corruption and influence-peddling scandal involving a close family friend. / AFP PHOTO / JUNG YEON-JE
Vágólapra másolva!
Súlyos korrupciós ügybe keveredett a dél-koreai elnök egy vezető tanácsadója, ami miatt több ezren vonultak Szöul utcáira, az államfő távozását követelve. Pak Kunhje megítélése történelmi mélypontra süllyedt, de egyelőre nem mond le. 
Vágólapra másolva!

Összecsapásokba torkollottak a dél-koreai elnök elleni tüntetések szombaton Szöulban. Pak Kunhje távozását többek között azért követelték, mert egyes hírek szerint nagyon komoly befolyást biztosított az államügyekre egy közeli ismerősének és tanácsadójának, aki korrupciós ügybe is keveredett.

Csoj Szunszil szerepét azért is bírálják, mivel semmifajta választói felhatalmazással nem rendelkezik. Nála egyébként szombat reggel az ügyészség munkatársai házkutatást is tartottak. Pak népszerűsége is történelmi mélypontra süllyedt,

a megkérdezetteknek csak 14 százaléka elégedett a munkájával.

Több ezren tüntettek az elnök körüli botrányok miatt Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

Csoj Szunszil ellen ügyészségi vizsgálat is indult, mivel a feltételezések szerint

két nonprofit alapítványának több tízmillió dolláros vagyonát személyes célokra használta.

Az alapítványok vagyonát vélhetően az állami kapcsolatai segítségével tudta felduzzasztani. Pak azt ígérte, hogy elbocsátja a korábbi barátját, valamint teljesen átszervezi az elnöki hivatalt.

A rendőrökkel is összecsaptak az elnöki palota közelében Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

A botrányt tovább dagasztotta, hogy Pak jóbarátjának az édesapja, Csoj Temin

egy sámánista szekta vezetője.

Diplomáciai források szerint Pak politikai karrierjének egyengetését Csojnak köszönheti. A tüntetők szerint a Csoj család informális befolyása az államügyekre veszélyezteti Dél-Korea stabilitását és a demokratikus intézményeket.

Nagyon sok embernek elege van az elnökből Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

Az ellenzéki pártok egyelőre nem követelik Pak lemondását, és arról beszélnek, hogy ők is felelősek azért, hogyan alakulnak az országban a viszonyok. A parlamentben a jövő héten mindenképpen napirenden lesz az elnök körül kialakult válsághelyzet.