Nem szerepel olyan jól a Kalózpárt, mint várták

Vágólapra másolva!
Az előrejelzésekkel és a közszolgálati televízió felmérésével szemben kisebb támogatást kapott az ineternetes aktivisták által alapított Kalózpárt – derült ki az izlandi parlamenti választásokon leadott szavazatok közel felének kiértékeléséből.
Vágólapra másolva!

A részeredmények szerint a párt 14 százalékon áll, és ezzel a harmadik helyen van, de így is a háromszorosára - 9-re - növelheti a képviselői helyei számát.

Az első - 30 százalékkal - az eddigi kormánykoalíció egyik tagja, a jobbközép Függetlenségi Párt. Visszaesett, 10 százalék körüli eredményt ért el a koalíció másik tagja, a Haladó Párt. A második helyen a baloldali zöldek állnak.

Az elemzők szerint a részeredmények alapján nagyon nehéz lenne megmondani, hogy a hét parlamenti párt milyen kormányképes koalíciót lesz képes alkotni. Az eddigi jobbközép koalíció két pártja biztosan nem szerzi meg a többséget, de a Kalózpárt és választási szövetségesei sem.

Az urnák lezárása után az RUV közszolgálati televízió saját felmérése alapján még azt jelentette, hogy a és a köréje tömörülő erők szerezték meg a legtöbb képviselői helyet.