Ausztrália tovább keményít a menekültekkel szemben

Protest in Melbourne AUSTRALIA Nauru protestors Melbourne detention centre Manus SQUARE FORMAT
MELBOURNE, AUSTRALIA - FEBRUARY 26 : Two banners and candles at the gates of a refugee detention centre during a candlelight vigil as protestors stand in solidarity with refugees in detention in Melbourne, Australia February 26, 2016. Many refugees inside the Immigration Detention Centre are due to be sent to Nauru or Manus Island. Asanka Brendon Ratnayake / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Ausztrália tovább szigorítja a politikáját azokkal szemben, akik a tengeren keresztül próbálnak az országba menekülni.
Vágólapra másolva!

Az érintettek soha életükben nem kaphatnak ausztrál vízumot akkor sem, ha turistaként vagy üzleti ügyben utaznának be az országba, illetve, ha ausztrál állampolgárral kötnek házasságot.

Malcolm Turnbull kormányfő szerint a szigorítás „a lehető leghatározottabb üzenet” az embercsempészek számára. A törvénymódosítás a jövő héten kerül a parlament elé – számolt be a BBC.

Eddig is komoly bírálatok érték Ausztráliát a menekültpolitikája miatt Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Asanka Brendon Ratnayake

Ausztrália a tengeren keresztül érkező menekülteket Naurun és Pápua Új-Guineán felállított táborokba deportálja. Ők még akkor sem kerülhetnek vissza Ausztráliába, ha valódi menekülteknek minősülnek. Haza kell térniük, letelepedhetnek Naurun vagy Manuson, vagy harmadik országba utazhatnak.

A szigorított törvény hatálya érvényes lesz mindazokra, akiket 2013. július 19 után küldtek a táborokba, illetve mindenkire, aki a jövőben megpróbál a tengeren Ausztráliába jutni. Kivételt csak gyerekek élvezhetnek.

Az ellenzéki Munkáspárt még nem döntötte el, hogy támogatja-e a törvényjavaslatot.