Török puccskísérlet: újabb ellenzéki újságírók őrizetben

Vágólapra másolva!
A kormánykritikus ellenzéki napilap, a Cumhuriyet főszerkesztőjét és egyik publicistáját az otthonukban tartott házkutatás után vitték el.
Vágólapra másolva!

A rendőrség házkutatást tartott a lap igazgatótanácsa vezetőjének otthonában is, ő azonban külföldön tartózkodik. A Sabah című kormányközeli napilap értesülései szerint összesen 14 igazgatósági tag és újságíró ellen adtak ki elfogatóparancsot.

Az ügyészség szerint a gyanúsítottak bűncselekményt követtek el a július 15-ei puccskísérletért felelőssé tett Fethullah Gülen muzulmán hitszónok vezette nemzetközi hálózat, valamint a Kurdisztáni Munkáspárt szeparatistái nevében, bár nem tagjai a terrorszervezeteknek.

Törökországban az elmúlt három és fél hónapban több mint 37 ezer embert vettek őrizetbe,

és mintegy százezer közalkalmazottat menesztettek vagy függesztettek fel munkaköréből a júliusi összeesküvéssel kapcsolatban.

Az ellenzéki pártok és jogvédő szervezetek szerint a kormány arra használja fel az incidens után bevezetett rendkívüli állapotot, hogy leszámoljon mindenkivel, aki eltérő véleményt hangoztat.
A nyomozások a haderő mellett főként a rendőrséget, a csendőrséget, a parti őrséget, az igazságügyet, az oktatást, az egészségügyet és a médiát érintik.