A mindennapok részéve válhat a terrorizmus

Horizontal
A migrant rides a bike during the full evacuation of the Calais "Jungle" camp, in Calais, northern France, on October 25, 2016. French authorities began on October 24, 2016 moving thousands of people out of the notorious Calais Jungle before demolishing the camp that has served as a launchpad for attempts to sneak into Britain. Migrants lugging meagre belongings boarded buses taking them away from Calais' "Jungle" under a French plan to raze the notorious camp and symbol of Europe's refugee crisis. / AFP PHOTO / PHILIPPE HUGUEN
Vágólapra másolva!
Horváth József biztonságpolitikai és titkosszolgálati szakértő úgy látja, Európában közép- és hosszú távon arra lehet számítani, hogy nő a biztonsági kockázat, mert mindennapos lesz az "iszlám vallási alapú terrorizmus". Ezért elengedhetetlennek tartja a titkosszolgálatok, rendvédelmi szervek megerősítését.
Vágólapra másolva!
Egy migráns biciklizik a calais-i illegális menekülttáborban október 25-én: a szakértő szerint ki kellett volna szűrni azokat, akik biztonsági kockázatot jelentenek Forrás: AFP/Philippe Huguen

A szakértő az M1 aktuális csatornának azt nyilatkozta, hogy terrorcselekményeket az ezzel a feladattal megbízott, Közel-Keletről érkezők mellett olyan, akár olyan, a társadalom peremére sodródott másod-, és harmadgenerációs bevándorlók is elkövethetnek, akik az iszlám radikalizmusban találják meg önkifejezési módjukat.

Amíg az előbbiek jellemzően hosszabb előkészítést igénylő, komolyabb áldozatokkal járó akciókat követnek el, az utóbbiak magányos tettesként, például késsel támadnak.

Horváth József közölte, a francia hatóságok a közelmúltban elmulasztották kiszűrni azokat, akiket a calais-i illegális menekülttábor felszámolása után szétszórtak az ország területén, ami most fokozott biztonsági kockázatot jelent Franciaországban.