Körmére néznek a vagyonos ukrán képviselőknek

profit dollár eredmény tőzsde piac gazdaság
Vágólapra másolva!
Az ukrán főügyész ellenőrzi azokat a képviselőket, akiknek 100 ezer dollárnál több készpénzük van. A saját feleségével kezdheti. Sorra kerülhet az ukrán miniszterelnök és a felesége is.
Vágólapra másolva!

Az ukrán főügyészség ellenőrizni fogja azokat a parlamenti képviselőket és más tisztségviselőket, akik a vagyonbevallásukban 100 ezer dollárnál nagyobb készpénzt vallottak be, hogy befizették-e az adót a megjelölt összeg után.

Jurij Lucenko főügyész, egykori miniszter Forrás: AFP/Genya Savilov

Saját vagyonáról Jurij Lucenko főügyész kijelentette, hogy annak java részét még felesége kereste meg üzletasszonyként. Állítása szerint a neje üzleti érdekeltségeinek egy részét eladta, mielőtt először parlamenti képviselő lett 2012 decemberében, másik részét pedig fiukra íratta.

Mivel a képviselő feleség legalább 280 ezer dollárt tart készpénzben, a főügyész hivatalának a vezető saját nejét is vizsgálat alá kell vennie.

Márciusban lépett életbe az a korrupcióellenes törvény, amely szerint állami és kormányzati tisztségviselőknek, képviselőknek, bíráknak és más hivatalnokoknak - 50 ezer embernek - elektronikus bevallást kell tenni.

Ezt az Európai Unió szabta feltételül a vízummentesség megadásához, valamint a Nemzetközi Valutaalap is a további hitelnyújtáshoz Kijevnek.

Petro Prosenko államfő bevallása alapján 60 ezer dollárt tart készpénzben, de további 27 milliót bankszámlákon. Volodimir Hrojszman miniszterelnök felesége szintén százezernél több dollárt, pontosan 372 ezret tart készpénzben. A kormányfő pedig 870 dollár készpénzt vallott be.