Partizánképző-kézikönyvvel készül Litvánia az orosz megszállásra

Magyar katonák ellenőrzik egy JAS-39 Gripen típusú vadászrepülőgép futóművét a litvániai Siauliai Légi Bázison. Magyarország ezen a napon átvette Norvégiától és Olaszországtól a Balti országok légtérvédelmét a NATO Balti Légtérrendészeti Missziója keretében.
Vágólapra másolva!
Kézikönyvvel készül a litván védelmi minisztérium egy esetleges orosz megszállásra. A 30 ezer példányban nyomott kiadvány 75 oldalon át sorolja a hasznos tanácsokat a civileknek, és partizánokat faragna az állampolgárokból a reguláris hadsereg csődje esetén.
Vágólapra másolva!

Kézikönyv segítségével faragna ellenállókat a litván állampolgárokból a helyi védelmi minisztérium egy esetleges orosz megszállás esetén - írta az RT orosz állami televízió.

- hívta fel a figyelmet a 75 oldalas kiadvány, amelyből eddig 30 ezer példányt nyomtattak.

A kézikönyv részletezi egy orosz okkupáció folyamatát a média finom irányításától az oroszokkal rokonszenvező népesség mozgósításán és a hibrid hadviselésen át a totális megszállásig. A kiadvány partizánokat faragna az állampolgárokból arra az esetre, ha a litván haderő csődöt mondana.

A kézkönyv tájékoztat arról, hogyan öltözik egy partizán a hideg télben, hogyan állapítja meg az időt a nap állásából,

és hogyan készíthet áramforrást háztartási dolgokból. A litvánok azt is megtudhatják, hogy a védelmi minisztérium szerint óvszerre is szükség lehet az erdőben való bujkálás során.

Egy Gripen vadászgép a litvániai Siauliai Légi Bázison - képünk illusztráció Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A Krím-félsziget 2014-es orosz bekebelezése óta ez már a harmadik hasonló jellegű litván brosúra. Juozas Olekas litván védelmi miniszter szerint az útmutatóval a lakosságnak akarnak segíteni, de azt is meg akarják mutatni, hogy

60 óra alatt lerohanhatják őket

Rand Corporation amerikai kutatóintézet szerint

Oroszországnak nem kellene több 60 óránál ahhoz, hogy legyűrje a három balti államot: Litvániát, Lettországot és Észtországot.

Litvániában mintegy 160 ezer fős orosz kisebbség él. Ugyanakkor a balti államnak csupán a Moszkva szövetségesének számító Fehéroroszországgal, illetve az orosz területnek számító kalinyingrádi régióval van közös határa, magával Oroszországgal nincs.