Megölték az afganisztáni al-Kaida vezetőjét

Harci robotok, MQ-9 Reaper típusú amerikai harci drone
Vágólapra másolva!
A Pentagon megerősítette: hetekkel ezelőtt egy amerikai drón rakétája végzett az al-kaida terrorszervezet afganisztáni első számú vezetőjével. Rakétát lőttek ki a helyettesére is, de annak az akciónak a részletei nem ismertek.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok hadserege megölte az afganisztáni al-Kaida terrorszervezet első számú vezetőjét, Faruk al-Kahtánit - közölte a Pentagon. Az eset még október 23-án történt: Kunár tartományban végeztek a célponttal egy pilóta nélküli repülőgépről indított rakétacsapással.

Egy MQ-9 Reaper típusú amerikai harci drón Forrás: AFP/Getty Images/Ethan Miller

Peter Cook, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője elmondta, hogy Kahtáni feladata volt olyan területek kialakítása Afganisztánban, ahol fegyvereseik biztonságban elrejtőzhetnek.

Az Egyesült Államok évek óta vadászott Kahtánira, Oszama bin Laden egykori közeli munkatársára.

Állítólag ő szervezte a szövetséges erők elleni afganisztáni, valamint délkelet-ázsiai és nyugati támadásokat. Úgy tudni, hogy

Kahtáni a Perzsa-öböl menti országokból befolyt támogatásokból pénzelte a szervezet külföldi, illetve a tálibok afganisztáni akcióit.

Kahtáni tartózkodási helyét 2012-ben már sikerült azonosítani, de akkor lemondtak likvidálásáról, mert a támadásnak polgári áldozatai is lehettek volna. Október 23-án egyébként egy másik drónnal megtámadták Kahtáni helyettesét, Bilal-al-Utabit is, de ennek az akciónak a részletei nem ismertek.