Vágólapra másolva!
El kell fogadni az amerikai elnökválasztás eredményét, Donald Trump republikánus jelölt győzelmét – jelentette ki szerdán Berlinben Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter, a szociáldemokrata párt politikusa.
Vágólapra másolva!

A német diplomácia vezetője sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy nem tudni, Donald Trump miként vezeti majd az Egyesült Államokat, és hozzá kell szokni ahhoz, hogy csökken az amerikai külpolitika kiszámíthatósága.

Nagyon sok a „súlyos, nyitott kérdés”, de a transzatlanti kapcsolat továbbra is fontos marad – tette hozzá Frank-Walter Steinmeier, aki korábban a gyűlölet prédikátorának nevezte Donald Trumpot, és szerdai nyilatkozatában nem gratulált győzelméhez.

„Jó, hogy véget ért a választási kampány, mert mély sebeket okozott, amelyeket nem lesz egyszerű begyógyítani” – tette hozzá.

Az alkancellár továbbment

Trump az „új, tekintélyelvű, soviniszta internacionálé éllovasa”, és győzelme figyelmeztetés Németországnak is – jelentette ki szerdán Sigmar Gabriel alkancellár.

Az SPD elnöke a Berliner Morgenpost című lap hírportálján idézett nyilatkozatában kiemelte: a „tekintélyelvű internacionálé” a külföldiek és menekültek kirekesztésével édesgeti magához a választókat, és a célja a visszatérés „a régi rossz időkhöz, amikor a nőknek a konyhában vagy az ágyban volt a helyük, a melegeknek a börtönben, a szakszervezeteknek pedig legfeljebb a partvonalon”.

Ezzel a törekvéssel szemben politikai fordulatra van szükség a szabad és szociális társadalom megvédéséhez Németországban és Európában – mondta Sigmar Gabriel.