Őrizetbe vettek egy francia újságírót Törökországban

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vettek egy francia újságírót Törökországban. A Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet szerint Olivier Bertrand elfogásával a török hatóságok a külföldi újságírók megfélemlítésére törekszenek.
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vettek egy francia újságírót a török hatóságok pénteken Törökország délkeleti részén, Gaziantepben - közölte a riportert foglalkoztató Les Jours című internetes portál.

Olivier Bertrand épp riportot készített, amikor a rendőrök faggatni kezdték, majd egy török fotóriporterrel együtt előállították. A török fényképészt nem sokkal később elengedték, de Bertrand-t továbbra is fogva tartják. Munkáltatója szerint ok nélkül.

- szögezte le Isabelle Roberts, a Les Jours elnöke.

Az ankarai francia nagykövetség tudatta: kapcsolatban vannak az újságíróval és a török hatóságokkal.

Napokig fogva tarthatják

A júliusi, törökországi puccskísérlet óta a török kormányzat számos ellenzéki sajtóorgánumot elhallgattatott, többnyire arra hivatkozva, hogy terrorista propagandát terjesztenek. A múlt héten a kurdbarát parlamenti párt, a HDP több vezetőjét és több újságírót is őrizetbe vettek, ami miatt

az Európai Unió szokatlanul éles bírálatokat fogalmazott meg

Ankarával szemben.

A Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi újságíró-szervezet szerint Bertrand "törvénytelen" őrizetbe vételével a török hatóságok

A szervezet helyi vezetője szerint Bertrand-t akár napokig is fogva tarthatják.