Frank-Walter Steinmeier lehet a következő német államfő

diplomacy Horizontal
(FILES) This file photo taken on June 01, 2016 shows German Foreign Minister Frank-Walter Steinmeier addressing a press conference on June 1, 2016 in Berlin. In an interview, that is to appear on June 19, 2016 in the Bild daily, Steinmeier criticizes the NATO policy towards Russia. / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
Vágólapra másolva!
A legnagyobb német kormánypárt, a kereszténydemokrata CDU is támogatja a szociáldemokrata politikus jelölését.
Vágólapra másolva!

A Reuters, az AFP és a dpa hírügynökség egybehangzó jelentése szerint a CDU elnökségének telefonkonferenciáján megállapodtak abban, hogy elfogadják az SPD javaslatát a Joachim Gauck távozásával megüresedő szövetségi elnöki tisztség betöltésére, így Steinmeiert támogatják majd az államfőválasztásra hivatott szövetségi közgyűlés február 12-ére tervezett ülésén.

Frank-Walter Steinmeier Forrás: AFP/John Macdougall

Az SPD és a CDU után várhatóan a kormánykoalíció harmadik pártja, a bajor CSU is támogatja majd Frank-Walter Steinmeiert. A jogász végzettségű politikus 2013 óta Németország külügyminisztere, 2007 és 2009 között Németország alkancellárja volt.

Az amerikai elnökválasztás eredményéről, a republikánus Donald Trump győzelméről a német politikus azt mondta, nagyon sok a súlyos, nyitott kérdés, de a transzatlanti kapcsolat továbbra is fontos marad.