Óriásrazzia Németországban egy iszlám szervezet miatt

Németország, razzia
Hamburg, 2016. november 15. Német rendőrök az at-Takva mecset előtt az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet feltételezett támogatói ellen szervezett razzián Hamburgban 2016. november 15-én. Ezen a napon a hatóságok több német tartományban is rajtaütéseket hajtottak végre iszlám szélsőségesek ellen. (MTI/EPA/Christian Charisius)
Vágólapra másolva!
A német hatóságok az Iszlám Állam támogatásával gyanúsítják az Igaz Vallás nevű iszlám szervezetet, a rendőrség kétszáz lakást és irodát kutat át. A belügyminiszter később bejelentette, hogy betiltották a szervezetet.
Vágólapra másolva!

Németországban tíz tartományra kiterjedő razzia kezdődött november 15-e, kedd reggel az Igaz Vallás (DWR) nevű szalafista szervezet ellen az Iszlám Állam nevű terrorszervezet támogatásának gyanúja miatt. Az ország nyugati részét és Berlint érintő akcióban

egyszerre több mint 200 lakás és iroda átkutatását kezdték meg.

Nincs terrorveszély

Sajtóértesülések szerint Thomas de Maizière szövetségi belügyminiszter elrendelte a DWR betiltását.
A több száz rendőr közreműködésével kezdett razziában

nem vettek őrizetbe senkit, és nincs közvetlen terrorveszély.

25 millió Koránt akartak szétosztani

A DWR leginkább az Olvass! elnevezésű, 2012-ben indított akcióról ismert, amelynek keretében 25 millió német nyelvű Koránt akartak szétosztani nem muzulmán vallású németországi lakosoknak.

Német rendőrök az at-Takva mecset előtt az Iszlám Állam feltételezett támogatói ellen szervezett razzián Hamburgban Forrás: MTI/EPA/DPA/Christian Charisius

A szalafizmus a muzulmán vallás konzervatív irányzata, amely elveti a világi államot, és a saría, az iszlám jogrend alapján működő állam kiépítésére törekszik.

Betiltották a szervezetet

Betiltották kedden az Igaz vallás nevű szalafista szervezetet, mert harcosokat toborzott az Iszlám Állam terrorszervezetnek és alkotmányellenes nézeteket terjesztett - közölte később Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter, aki hozzátette: betiltották az Olvass! nevű egyesületet is.

Thomas de Maiziere belügyminiszter Forrás: AFP/DPA/Wolfgang Kumm

A DWR a vallásszabadsággal visszaélve harcosokat toborzott az Iszlám Államnak, propagandájának hatására 140 fiatal utazott Németországból a Közel-keletre, hogy csatlakozzon a terroristákhoz. Ennek véget kellett vetni - mondta a belügyminiszter.