Tízezrek emlékeztek az '73-as diáktüntetésre Görögországban

Athén, 2016. november 17. Tüntetők vonulnak az amerikai nagykövetség felé Athén belvárosában 2016. november 17-én, a görög katonai junta elleni 1973-as diákfelkelés 43. évfordulóján. A diákok lázadása hozzájárult a hétéves katonai diktatúra 1974-ben bekövetkezett bukásához. (MTI/EPA/Oresztisz Panajotu)
Vágólapra másolva!
Ezrek meneteltek csütörtökön Athénben az amerikai nagykövetséghez a CIA által támogatott ezredesek diktatúrája idején, 1973-ban vérbe fojtott diáktüntetés évfordulóján, a város másik részében anarchisták összecsaptak a rendőrökkel.
Vágólapra másolva!

A rendőrség becslése szerint a tüntetésben - amelyet évente megrendeznek - idén mintegy 17 ezren vettek részt, közöttük a kormányzó baloldali Sziriza párt mintegy ezer szimpatizánsa.

A tüntetők a fasizmust, az imperializmust, a NATO-t és az Egyesült Államok külföldön kiváltott háborúit bíráló feliratokkal ellátott zászlókat tartottak, illetve ilyen jelszavakat skandáltak.

Tüntetők vonulnak az amerikai nagykövetség felé Athén belvárosában Forrás: MTI/EPA-ANA/Orestisz Panajotu

Szalonikiben, Görögország második legnagyobb városában nyolcezer tüntető menetelt az amerikai konzulátushoz.

A fővárosban 3000 rendőrt vonultattak fel az esetleges rendbontások megakadályozására. A menet kezdete előtt feltételezett anarchisták elloptak két pajzsot és sisakot a rohamrendőröktől, és egy szoborra akasztották fel a tárgyakat. A menet előtt a rendőrök mintegy negyven embert kihallgatásra előállítottak.

Anarchisták csaptak össez a rendőrökkel

A nagykövetségtől távol, a Műszaki Egyetem épületegyüttesénél több tucat anarchista Molotov-koktélokkal és kövekkel dobálta meg a rendőröket, akik könnygázt és villanógránátokat vetettek be.
Az egyetem épülete volt az 1973-as demokráciapárti felkelés színhelye.

Tüntetők hajítanak Molotov-koktélt a rohamrendőrök felé Forrás: MTI/EPA-ANA/Oresztisz Panajotu

Azóta is számos kormányellenes tüntetést szerveztek itt az évek során, többek között az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap által a hitelekért cserébe követelt nyugdíj- és bércsökkentések miatti növekvő népharag közepette.

Kedden, Barack Obama amerikai elnök látogatása idején tartott Amerika-ellenes tüntetésen rendkívül heves összecsapások voltak a Molotov-koktélokat és köveket dobáló anarchisták és a rohamrendőrök között.

Az amerikai elnök kedden és szerdán járt kétnapos látogatáson a görög fővárosban, demokráciát szorgalmazva és gazdasági támogatásról biztosítva Görögországot.

Nem bocsátják meg

Számos baloldali érzelmű görög ma is neheztel, amiért a hidegháború idején az Egyesült Államok támogatta az elnyomó görög diktatúrát (1967-1974). Bill Clinton akkori elnök 1999-ben a görög fővárosban bocsánatot is kért országa nevében a beavatkozásért.

A csütörtöki menet a Műszaki Egyetemtől indult, ahová a hadsereg 1973-ban harckocsikat küldött, hogy szétoszlassák a tüntető diákokat. Az incidensben legalább huszonnégyen meghaltak, több tucatnyian megsebesültek. A történészek azóta is vitatkoztak az áldozatok pontos számáról.