Hatalmas rendőri készültség Kijevben

kijev, ukrajna, tüntetés, lágol a majdan tér
Riot police face anti-government protesters during clashes during the storming of Independence Square in Kiev on February 18, 2014. Flames engulfed the main anti-government protest camp on Kiev's Independence Square as riot police tried to force demonstrators out following the bloodiest clashes in three months of protests. The iconic square turned into a war zone as riot police moved slowly through opposition barricades from several directions, hurling stun grenades and using water cannon to clear protestors. AFP PHOTO/SERGEI SUPINSKY
Vágólapra másolva!
Tizennyolcezer rendfenntartót vezényeltek Kijevbe az ukrán méltóság és szabadság napjára bejelentett 400 tömegrendezvény biztosítására.
Vágólapra másolva!

Hétfő hajnalban megkezdték az ukrán főváros központi részének lezárását a forgalom elől. Kordonokat és fémdetektorokkal ellátott biztonsági kapukat állítanak fel a főbb csomópontokban. A Kijevbe vezető utakon minden járművet ellenőriznek. Összesen 15 ezer rendőr és 3 ezer nemzeti gárdista ügyel a rendre az ukrán fővárosban – írja a RIA Novosztyi.

2014 februárjában elszabadultak az indulatok a Majdanon Forrás: AFP/Sergei Supinsky

A Janukovics elnök elűzésével végződött kijevi megmozdulások kezdetének harmadik évfordulójának napjára 380 rendezvényt jelentettek be, ezekre legalább 66 ezer résztvevőt várnak. Valószínűleg engedély nélküli tüntetések is lesznek, ezek szervezői a hivatalos ukrán álláspont szerint Moszkva megbízását teljesítik.

A kijevi Majdanon, azaz a Függetlenség terén 2013. november 21-én kezdődtek az utcai tiltakozások. Kezdetben azért vonultak az emberek az utcára, mert Viktor Janukovics elnök és kormánya az utolsó pillanatban visszakozott az Európai Unióval való társulási szerződés aláírásától azzal, hogy Ukrajnának továbbra is Oroszország marad az elsődleges partnere.

A tiltakozássorozat 2014 elején véres összecsapásokba és a hatalom puccsszerű átvételébe torkollott.

A hatalomváltás után Petro Porosenko ukrán államfő 2014. november 13-án elrendelte, hogy november 21-éről a méltóság és a szabadság napjaként emlékezzenek meg minden évben Ukrajnában.