Új magyar-ukrán határátkelő létesül az M3-as miatt

Vágólapra másolva!
Az M3-as autópályát és a kárpátaljai Kijev–Csap autóutat egy új határátkelővel kötik össze hamarosan – adta hírül ukrán forrásokra hivatkozva a Kárpátalja.
Vágólapra másolva!

A terv, hogy az európai fontosságú közlekedési útvonal az eredeti tervekkel ellentétben a Beregsurály– Asztély határállomás helyett egy másik ponton keresztezi majd a határt, az Ukrajna infrastruktúrájáért felelős miniszterének kárpátaljai látogatásakor kapott nyilvánosságot.

Volodimir Omeljan közölte, hogy az M3-as autópályát és a Kijev–Csap autóutat a magyarországi Beregdaróc és a kárpátaljai Beregdéda közt létesítendő új határátkelő révén fogják összekötni.

A Dédához vezető út kiépítésének finanszírozását a magyar kormány vállalta magára egy hitelszerződés keretében. Az infrastruktúráért felelős ukrán minisztérium szintén felhatalmazást kapott a kijevi kormánytól egy 50 millió eurós hitelszerződés aláírására. Ez az összeg elegendő lesz az új határátkelőhöz vezető út és a beregszászi elkerülő út kiépítésére is.

A tervek szerint az Ukrajna és Magyarország közötti teherforgalmat a továbbiakban döntően ezen a határátkelőn fogják bonyolítani. Az új határátkelő megnyitásáról szóló végleges döntést várhatóan ezen a héten fogják meghozni, amikor Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök látogatást tesz Budapesten Orbán Viktornál – írja a Kárpátalja.