A német pilótasztrájk magyarországi járatokat is érint

Lufthansa Boeing 747
Képünk illusztráció
Vágólapra másolva!
A Lufthansa összesen 876 járatát törölte a pilótasztrájk miatt, köztük magyarországi járatokat is. A cég munkaügyi bíróságon próbálja megakadályozni a munkabeszüntetést.
Vágólapra másolva!

A német Lufthansa légitársaság összesen 876 november 23-ai járatát törölte a pilótaszakszervezet (Vereinigung Cockpit, VC) által bejelentett sztrájk miatt, írja a Reuters. A járattörlések körülbelül 100 ezer utast érintenek. A Lufthansa szerint sztrájk miatt csak Lufthansa-járatokat töröltek, a Germanwings, az Eurowings, az Air Dolomiti, az Austrian Airlines, a SWISS és a Brussels Airlines járatai közül egyet sem.

Ugyanakkor az Eurowings egy másik sztrájk miatt törölt 60 járatot.

A sztrájk magyarországi járatokat is érint, itt kereshetőek.

A bíróság megakadályozhatja

A Lufthansa a frankfurti munkaügyi bírósághoz fordult a sztrájk ideiglenes megakadályozásáért, a meghallgatást november 22-én, délután 3-kor tartják.

A legutóbbi, 2015. szeptemberi sztrájk befejezését bíróság rendelte el,

arra hivatkozva, hogy VC követelései a kollektív szerződésben nem szabályozható kérdésekre is kiterjednek és részben azt a célt szolgálják, hogy az érdekképviselet nagyobb beleszólást szerezzen a Lufthansa diszkont üzletága üzleti modelljének alakításában.

Béremelésért sztrájkolnak

A VC éves szinten átlagosan 3,66 százalékos béremelést kér a legutóbbi kollektív szerződés lejártával, 2012 áprilisával kezdődő öt éves időszakra a Lufthansa, a Lufthansa Cargo és a csoporthoz tartozó Germanwings diszkont légitársaság mintegy 5400 pilótájának. A munkaadó 2,5 százalékos emelést ajánl.