Így próbálta meggyilkolni a CIA Fidel Castrót

politics government Horizontal DEATH
(FILES) This handout picture released by Cubadebate on July 26, 2010, shows Cuban leader Fidel Castro during a ceremony to pay hommage to national hero Jose Marti at the Jose Marti Memorial in Havana. Cuban revolutionary icon Fidel Castro died late on November 25, 2016 in Havana, his brother, President Raul Castro, announced on national television. / AFP PHOTO / CUBADEBATE / SILVIO RODRIGUEZ
Vágólapra másolva!
Egyes feltevések szerint Fidel Castrót nem kevesebb, mint 634 alkalommal próbálta megölni a CIA, de bármivel próbálkoztak, a kubai diktátort elkerülte a halál. Az NBC most kiválogatta a legbizarrabb módszereket, amelyekkel a CIA próbálkozott. 
Vágólapra másolva!
Fidel Castro 2010-ben Forrás: AFP/Silvio Rodriguez

Nem válogatott az eszközökben a CIA, ha arról volt szó, hogyan lehetne megszabadulni egyszer és mindenkorra a kubai diktátortól. Fidel Castro (is) legendás volt arról, hogy hihetetlen szerencsével ússza meg a merényleteket, legyen az bármilyen gondosan kitervelt. Mint például megmérgezni valakinek a kedvenc cigarettáját, Castro esetében a szivarját.

1. Mérgezett szivar

A CIA is próbálkozott ezzel, 1960-ban. A dohányt botulizmust okozó toxinnal kezelték, ami akkor is halálos, ha valaki csak a szájába veszi a preparált cigarettát. Azóta tudjuk, hogy a commandante nem gyújtott rá a valóban halálos szivarra, de az bizonyos, hogy a szállítmányt a CIA egyik ügynöke a diktátor környezetébe juttatta.

2. Majd segít a maffia

Hónapokkal korábban, Eisenhower elnökségének végén a CIA két maffiózót bízott meg azzal, hogy végezzenek Castróval.

Az ügynökség ezért hajlandó volt kifizetni akkori áron 150 ezer dollárt, ez most 1,2 millió dollárnak felel meg.

Érdekessége az ügynek, hogy a CIA két olyan maffiózóval vette fel a kapcsolatot, akik szerepeltek az FBI top tízes körözési listáján. Itt is méreggel próbálkoztak, hat mérgező pasztillát kapott egy Castro-közeli kubai ügynök, de néhány sikertelen próbálkozás után feladták ezt a módszert.

3. Kagyló, a robbanós fajtából

Castro imádta az óceánt és a búvárkodást. A CIA-nak nem véletlenül támadt az az ötlete, hogy búvárkodás közben robbantják fel a diktátort, ehhez pedig egy robbanószerrel kezelt kagylót juttatnak a diktátor közelébe. Nem jártak sikerrel.

Fidel Castro 2003. május elsején Forrás: AFP/Adalberto Roque

4. Mérgező búvárruha

Szintén a fenti logika mentén egy méreggel kezelt búvárruha végzett volna a diktátorral. Az akciót egy fogolycsere ürügyén hajtották volna végre, egy amerikai ügyvédnek kellett volna átadni a mérgezett búvárruhát, de az ügyvéd egy másik, kevésbé halálos ruhadarabot adott át.

5. A végzet asszonya

A CIA 1959-ben Marita Lorenzt, Castro akkori szeretőjét bízta meg azzal, hogy ölje meg a diktátort. (Meg kellett volna mérgeznie.) Hogy miért nem sikerült a merénylet, arról Lorenz 1993-ban interjút adott egy lapnak, a jelenet, amit előadott, valóban filmbe illő. E szerint Castro az ágyban feküdt, és szeretőjének szegezte a kérdést: "Azért jöttél, hogy megöljél?". Majd elővette a párnája alatt tartott pisztolyát, és a nő kezébe adta, ezekkel a szavakkal:

Ami végül igaznak is bizonyult.