Az Obamacare-t ellenző politikus lehet az amerikai egészségügyi miniszter

President-Elect Donald Trump Holds Meetings At His Trump Tower Residence In New York GettyImageRank2 Campaign 2016 PRESIDENT ELECTION VOTE New York City POLITICS
NEW YORK, NY - NOVEMBER 16: Rep. Tom Price gets into an elevator at Trump Tower, November 16, 2016 in New York City. President-elect Donald Trump and his transition team are in the process of filling cabinet positions for the new administration. Drew Angerer/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Donald Trump megválasztott amerikai elnök várhatóan egy olyan orvos-politikust jelöl egészségügyi miniszternek kedden, aki közismert ellenzője Barack Obama elnök egészségbiztosítási programjának. A külügyi tárca élére ugyanakkor még mindig több jelölt is van.
Vágólapra másolva!

Donald Trump megválasztott amerikai elnök várhatóan egy olyan orvos-politikust jelöl egészségügyi miniszternek kedden, aki közismert ellenzője Barack Obama elnök egészségbiztosítási programjának.

Választottja Tom Price georgiai republikánus képviselő, aki végzettsége szerint ortopédorvos.

Tom Price lehet az egészségügyi miniszter Forrás: AFP/2016 Getty Images/Drew Angerer


A 62 éves déli politikus immár hatodik ciklusát tölti a washingtoni kongresszusban, s jelenleg a képviselőház költségvetési bizottságát vezeti. Az egyik első republikánus politikus volt, aki az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvénynek már a megvitatásakor - 2009-2010-ben - alternatív javaslatot terjesztett elő.

Saját elképzelése egészségbiztosítási csomagja van

Elképzelése nagyon hasonlít ahhoz, amelyet Donald Trump vázolt a választási kampányban. Price tervezete mindamellett szakértők szerint pontosabb, s magában foglalja a republikánusok néhány hagyományos elképzelését is, például az egészségügyi megtakarítási számláról, vagy a biztosítások szövetségi államok közötti kölcsönös elfogadásáról és hordozhatóságáról.

Ha Tom Price lesz a tárca felelőse, a törvényhozás minden nehézség nélkül elfogadhatja az Obama-törvényt felváltó új egészségbiztosítási törvényt.

Maga Price a múlt héten egy tájékoztatón kifejtette, hogy az új egészségbiztosítási törvény "nagyon hasonlít majd a republikánusok által 2015-ben javasolthoz", amelyet Obama elnök akkor megvétózott.

Abban a törvényjavaslatban szerepelt például a szerény jövedelműek orvosi ellátását segítő Medicaid-program kiterjesztése, vagy a középosztálybeli amerikaiaknak nyújtott segítség ahhoz, hogy magánbiztosítást vásárolhassanak.

Trump ismét Petraeussal tárgyalt

David Petraeus tábornokkal, a külügyminiszteri poszt egyik várományosával egyeztetett hétfőn Donald Trump, az Egyesült Államok januárban hivatalba lépő megválasztott elnöke. Közben kiderült: a Pentagon vizsgálatot folytat Petraeus korábbi ügyében.

A négycsillagos tábornok a New York-i Trump-toronyból távozóban azt mondta: "Nagyon jó megbeszélés volt, majd meglátjuk, mire jutunk."

Donald Trump a maga részéről elégedett hangú bejegyzést tett fel Twitter-fiókjába: "Éppen most fejeztem be a találkozót Petraeus tábornokkal, nagyon nagy benyomást tett rám".

A 64 éves Petraeus 2010-2011-ben az Afganisztánban harcoló amerikai erők főparancsnoka volt, majd Barack Obama elnök a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatójává nevezte ki őt. Ám 2012-ben lemondásra kényszerült, mert házasságon kívüli viszonya volt, s az a vád érte, hogy titkosított információkat osztott meg a barátnőjével.

Egy múlt heti interjújában a tábornok már késznek mondta magát arra, hogy szerepet vállaljon a leendő Trump-kormányban.

Pentagon-vizsgálat Petreus ellen

Petraeus jelölését a miniszteri posztra nehezítheti, hogy helyi idő szerint hétfő este kiderült: a védelmi minisztérium vizsgálatot folytat abban a kiszivárogtatási ügyben, amely összefügg a tábornok CIA-igazgatói lemondásához vezető négy évvel ezelőtti botránnyal.

David Petraeus Forrás: AFP/Eduardo Munoz Alvarez

A vizsgálat, amelyről egy neve elhallgatását kérő tisztségviselő beszélt az AP hírügynökségnek, azt hivatott kideríteni, hogy valójában ki volt az, aki személyes információkat szivárogtatott ki 2012-ben Paula Broadwellről, Petraeus házasságon kívüli akkori kapcsolatáról. Ha ugyanis ez hivatalos engedély nélkül történt, akkor a szövetségi büntető törvénykönyv megsértését jelenti.

Petraeus egyébként tavaly bűnösnek vallotta magát titkos információk hanyag kezelésében, mert a barátnőjének, aki életrajzi könyvet írt róla, szigorúan bizalmas információkat is átadott. A tábornok azonban elkerülte a börtönbüntetést, mert együttműködött az igazságügyi minisztériummal. 2012-ben aztán a hadsereg megvonta a biztonsági engedélyt a korábban a katonai hírszerzésnél dolgozó Paula Broadwelltől.

Mitt Romney a másik esélyes

Donald Trump kedden ismét találkozik Mitt Romney volt massachusettsi kormányzóval, a republikánusok 2012-es elnökjelöltjével.

Mitt Romney Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Aude Guerrucci

Romney a választási kampányban ugyan többször is durván bírálta Trumpot, ám a megválasztott elnök neki is békejobbot nyújtott. Romney esetleges külügyminiszteri megbízatása viszont jócskán megosztja Trump munkatársait, és szokatlanul nyílt vitákhoz vezetett.

Donald Trump kedden nemcsak Mitt Romneyval, hanem Bob Corker tennessee-i szenátorral, a szenátus külügyi bizottságának elnökével is egyeztet a külügyminiszteri posztról.