Castro hamvaival elindult a gyászmenet Santiago de Cubába

CASTRO RUZ, Fidel
Havanna, 2016. november 30. A Fidel Castro egykori kubai elnök zászlóval letakart hamvait tartalmazó urna a havannai Forradalom terén 2016. november 30-án. A november 25-én, 90 éves korában elhunyt Castro hamvait kísérő négynapos gyászmenet a fővárosból Santiago de Cubába tart, ahol végső nyugalomra helyezik a kubai forradalom vezetőjének földi maradványait. (MTI/AP/Desmond Boylan)
Vágólapra másolva!
Elindult a négynapos gyászmenet Fidel Castro hamvaival Havannából a Kuba túlsó végében található Santiago de Cuba városába.
Vágólapra másolva!

A kubai forradalom 90 évesen elhunyt vezetőjének hamvait tartalmazó urnát az ország nemzeti lobogójával lefedett kis koporsóba helyezték, hogy a fővárostól 800 kilométerre keletre fekvő városba szállítsák.

A Fidel Castro hamvait tartalmazó urna a havannai Forradalom terén Forrás: MTI/AP/Desmond Boylan

Az ország egykori vezetőjét, aki mintegy ötven éven keresztül volt hatalmon, vasárnap helyezik végső nyugalomra, aznap véget ér az országban meghirdetett kilencnapos gyász is.

A menet útvonala ugyanaz - csak ellenkező irányú -, amelyen egykoron Castro és forradalmár társai haladtak végig, hogy végül 1959. január 1-jén megdöntsék az amerikai támogatást élvező Fulgencio Batista rendszerét.

Indul a gyászmenet Forrás: MTI/AP/Desmond Boylan

A gyászmenet előtt százezrek vettek búcsút Fidel Castrótól a főváros központi, Forradalom terén tartott gyászünnepségen. Részt vett rajta több külföldi vezető is, többségük latin-amerikai országokból érkezett.