Merkel felhívta Erdogant Szíria miatt

2016.12.01. 20:19

A német kancellár és a török elnök telefonon egyeztetett a szíriai helyzetről. Egyetértettek abban, hogy fel kell gyorsítani a segélyszállítmányok célba juttatását az ostromlott Aleppóban. Recep Tayyip Erdogan felhívta Angela Merkel figyelmét, hogy az EU tartsa be a menekültügyi megállapodást, Németország pedig lépjen fel a területén is működő Ankara-ellenes szervezetek ellen.

Angela Merkel német kancellár és Recep Tayyip Erdogan török elnök telefonon egyeztetett a szíriai helyzetről. A két politikus kiemelten foglalkozott az Aleppóban kialakult humanitárius állapotokkal. A kormányerők által ostromlott keleti városrészből mintegy 27 ezren menekültek el az elmúlt napokban.

Angela Merkel német kancellárról és Recep Tayyip Erdogan török elnökForrás: MTI/EPA/DPA/Michael Kappeler

Az ENSZ szerint 400 ezer menekült lehet Aleppóban, akik segélyekre szorulnak, ám novemberben szinte semmit nem tudtak nekik eljuttatni. Merkel és Erdogan egyetértett abban, hogy fel kell gyorsítani a segélyszállítmányok célba juttatását.

Erdogan arra hívta fel a német kancellár figyelmét, hogy az EU-nak teljesítenie kell a márciusi menekültügyi megállapodásba foglalt vállalásait. Ankara ezalatt a schengeni vízummentességre, a törökországi menekültek támogatására és a csatlakozási tárgyalások felgyorsítására tett ígéretet.

A török államfő jelezte Merkelnek, hogy Németországnak aktívabban kell fellépnie a területén is működő Ankara-ellenes szervezetek ellen - így a Kurdisztáni Munkáspárt, valamint a július 15-i puccskísérletért felelőssé tett Fethullah Gülen muzulmán hitszónok hálózata ellen. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK