Merkel felhívta Erdogant Szíria miatt

MERKEL, Angela; ERDOGAN, Recep Tayyip
Isztambul, 2016. május 23. A török elnöki sajtóhivatal által közreadott kép Angela Merkel német kancellárról (b) és Recep Tayyip Erdogan török elnökről a humanitárius válsághelyzetek kezelésével foglalkozó kétnapos ENSZ-konferencián tartott kétoldalú megbeszélésük kezdetén Isztambulban 2016. május 23-án. (MTI/EPA/Michael Kappeler)
Vágólapra másolva!
A német kancellár és a török elnök telefonon egyeztetett a szíriai helyzetről. Egyetértettek abban, hogy fel kell gyorsítani a segélyszállítmányok célba juttatását az ostromlott Aleppóban. Recep Tayyip Erdogan felhívta Angela Merkel figyelmét, hogy az EU tartsa be a menekültügyi megállapodást, Németország pedig lépjen fel a területén is működő Ankara-ellenes szervezetek ellen.
Vágólapra másolva!

Angela Merkel német kancellár és Recep Tayyip Erdogan török elnök telefonon egyeztetett a szíriai helyzetről. A két politikus kiemelten foglalkozott az Aleppóban kialakult humanitárius állapotokkal. A kormányerők által ostromlott keleti városrészből mintegy 27 ezren menekültek el az elmúlt napokban.

Angela Merkel német kancellárról és Recep Tayyip Erdogan török elnök Forrás: MTI/EPA/DPA/Michael Kappeler

Az ENSZ szerint 400 ezer menekült lehet Aleppóban, akik segélyekre szorulnak, ám novemberben szinte semmit nem tudtak nekik eljuttatni.

Merkel és Erdogan egyetértett abban, hogy fel kell gyorsítani a segélyszállítmányok célba juttatását.

Erdogan arra hívta fel a német kancellár figyelmét, hogy az EU-nak teljesítenie kell a márciusi menekültügyi megállapodásba foglalt vállalásait. Ankara ezalatt a schengeni vízummentességre, a törökországi menekültek támogatására és a csatlakozási tárgyalások felgyorsítására tett ígéretet.

A török államfő jelezte Merkelnek, hogy Németországnak aktívabban kell fellépnie a területén is működő Ankara-ellenes szervezetek ellen

- így a Kurdisztáni Munkáspárt, valamint a július 15-i puccskísérletért felelőssé tett Fethullah Gülen muzulmán hitszónok hálózata ellen.