Apja örökébe lép a kevésbé népszerű új thai király

2016.12.01. 17:58

A trónörökös, Maha Vadzsiralongkorn herceg lett hivatalosan Thaiföld új királya. Apja 70 éven át uralkodott, az utód playboy hírében áll, és kevéssé érdeklik az államügyek.

Új királya van Thaiföldnek, miután a trónörökös csütörtökön belegyezett, hogy elfoglalja 70 éven át uralkodó - októberben, 88 éves korában elhunyt - néhai apja, IX. Ráma helyét a trónon. Az új uralkodó X. Ráma néven lép trónra, ő lesz az 1782-ben alapított Csakri dinasztia tizedik uralkodója.

Az új király apjának és anyjának a képe előtt imádkozik a trónra lépési ünnepségénForrás: MTI/EPA/Thaiföldi királyi udva/

Az állami televízióban felvételről sugározták, amint a trónörökös átvette, majd elfogadta a hivatalos felkérést. A felvételen látni lehetett, amint a hivatalnokok a hivatalos fehér egyenruhát és kitüntetéseket viselő új király lába elé borultak.

A 64 éves Vadzsiralongkornt, akit kevésbé érdekelnek az államügyek, és playboy hírében áll, nem övezi akkora köztisztelet, mint az ország stabilizálásában jelentős szerepet játszó apját. Három feleségétől vált el, akiktől hét gyermeke van. Az elmúlt éveket többnyire Németországban töltötte.

Bár a thaiföldi emberek eltökélt hívei a királyságnak, nem tudni, magánemberként mit gondolnak Vadzsiralongkornról, mert a felségkáromlást Thaiföldön háromtól tizenöt évig terjedő börtöntüntetéssel sújtják.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK