Apja örökébe lép a kevésbé népszerű új thai király

IX. RÁMA
Bangkok, 2016. december 1. A thaiföldi királyi udvar által közreadott képen Maha Vadzsiralongkorn thai trónörökös herceg apjának és anyjának, Szirikit királynőnek a képe előtt imádkozik a trónra lépési ünnepségén a bangkoki királyi palotában 2016. december 1-jén. Az új király Maha Vadzsiralongkorn Bodindradebajavarangkun néven lépett trónra. Más néven ő X. Ráma király, az 1782-ben alapított Csakri dinasztia tizedik uralkodója. Édesapja, Bhumibol Aduljadedzs király október 13-án, 88 éves korában hunyt el. (MTI/EPA/Thaiföldi királyi udvar)
Vágólapra másolva!
A trónörökös, Maha Vadzsiralongkorn herceg lett hivatalosan Thaiföld új királya. Apja 70 éven át uralkodott, az utód playboy hírében áll, és kevéssé érdeklik az államügyek.
Vágólapra másolva!

Új királya van Thaiföldnek, miután a trónörökös csütörtökön belegyezett, hogy elfoglalja 70 éven át uralkodó - októberben, 88 éves korában elhunyt - néhai apja, IX. Ráma helyét a trónon. Az új uralkodó X. Ráma néven lép trónra, ő lesz az 1782-ben alapított Csakri dinasztia tizedik uralkodója.

Az új király apjának és anyjának a képe előtt imádkozik a trónra lépési ünnepségén Forrás: MTI/EPA/Thaiföldi királyi udva/

Az állami televízióban felvételről sugározták, amint a trónörökös átvette, majd elfogadta a hivatalos felkérést. A felvételen látni lehetett, amint a hivatalnokok a hivatalos fehér egyenruhát és kitüntetéseket viselő új király lába elé borultak.

A 64 éves Vadzsiralongkornt, akit kevésbé érdekelnek az államügyek, és playboy hírében áll, nem övezi akkora köztisztelet, mint az ország stabilizálásában jelentős szerepet játszó apját.

Három feleségétől vált el, akiktől hét gyermeke van. Az elmúlt éveket többnyire Németországban töltötte.

Bár a thaiföldi emberek eltökélt hívei a királyságnak, nem tudni, magánemberként mit gondolnak Vadzsiralongkornról, mert a felségkáromlást Thaiföldön háromtól tizenöt évig terjedő börtöntüntetéssel sújtják.