Jövő nyáron dönthetnek Szlovákia kvótaellenes keresetéről

Az Európai Unió Bírósága
Vágólapra másolva!
A vártnál később, jövő nyáron születhet döntés Szlovákia tavaly decemberben beadott, kvótaellenes keresetéről - közölte az Európai Bíróság elnöke. A szlovák keresethez több ország is csatlakozott, Magyarország pedig külön keresetet nyújtott be az Európai Bírósághoz kvótaügyben.
Vágólapra másolva!

A vártnál később, előreláthatóan 2017 nyarán születhet döntés annak a keresetnek az ügyében, amelyet Szlovákia az Európai Bírósághoz adott be a menekültek újraelosztását célzó uniós kvóták ellen tavaly decemberben - ezt az ECJ elnöke jelentette be.

Az Európai Unió Bírósága Forrás: Az Európai Unió Bírósága / G.Fessy

Koen Lenarts azt mondta: a "szokásos" 12-14 hónap helyett a döntés meghozatala fél évvel több időt vesz majd igénybe. Az okokat ismertetve az ügy körül kialakult "páneurópai diskurzust" említette, illetve azt is, hogy a keresetbe több ország is belépett.

Magyarország - külön kereset

Az EU belügyminiszterei - Szlovákia, Magyarország, Csehország és Románia ellenszavazata, illetve Finnország tartózkodása mellett - 2015 szeptemberében hagyták jóvá azt a tervet, amelynek alapján az uniós tagországok között 120 ezer Európába érkezett menedékkérőt osztanának el.

A döntéssel szemben tavaly decemberben Szlovákia és Magyarország is külön keresetet nyújtott be az Európai Bírósághoz.

A szlovák keresetbe később Pozsony oldalán belépett Lengyelország is, az unió oldalán pedig több más tagállam.

Robert Fico, a júliustól az unió soros elnökségét ellátó Szlovákia miniszterelnöke októberben bejelentette: a decemberi uniós csúcson "alternatív javaslattal" fog előállni arra vonatkozólag, hogy mit tegyen az unió a területén tartózkodó migránsokkal. A javaslat mibenlétét azonban nem fejtette ki.