EU: Líbia százmilliókat kaszál az embercsempészetből

2016.12.01. 20:31

Líbia tengerparti városaiban az embercsempészet lett a helyiek egyik fő bevételi forrása, és ezek a városok évi 300 millió eurót is kereshetnek az illegális tevékenységgel - állítja egy, az Európai Unió államainak kiküldött bizalmas jelentés.

Líbia tengerparti városai évi százmillió eurós jövedelemre tesznek szert az embercsempészetből, amely a 2011, Moammer Kadhafi diktátor megbuktatása óta uralkodó káosz óta a helyiek egyik fő bevételi forrásává vált - derül ki egy, az Európai Unió államainak készült jelentésből.

Évi 300 millió euró bevétel

Az Európába tartó migránshullám feltartóztatásával megbízott európai uniós földközi-tengeri misszió, a Sophia művelet munkáját értékelő bizalmas jelentés szerint 275 és 325 millió euró között mozog az illegális tevékenységből szerzett éves bevétel nagysága.

Líbiából Olaszországba vezetnek a csempészútvonalak a tengeren - képünk illusztrációForrás: AFP/Matthew Mirabelli

A csempészútvonalakból főként a szélsőséges iszlamista csoportok, köztük az al-Kaida terrorszervezet húznak hasznot - olvasható az anyagban, amiből kiderül: nincs bizonyíték arra, hogy a szélsőségesek megpróbálnának Európába jutni a Líbiából Olaszországba vezető tengeri útvonalon.

A tavaly indult Sophia művelet keretében nemrég megkezdték többtucatnyi líbiai parti őr kiképzését, abban bízva, hogy képesek lesznek megállítani a csempészeket még a líbiai partok közelében, ahol az uniós misszió jogi okokból nem működhet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK