London fizetne, hogy hozzáférjen az EU belső piacához

2016.12.01. 21:01

London a brexit után is hajlandó lenne fizetni az EU költségvetésébe, ha cserébe hozzáférhet az unió belső piacához - ezt a lehetőséget a Nagy-Britanniának az Európai Unióból való kiválásával kapcsolatos tárgyalásokért felelős brit miniszter vetette fel.

A brexit-tárgyalásokért felelős brit miniszter szerint London bizonyos feltételekkel megfontolná, hogy a brit EU-tagság után is hozzájáruljon az Európai Unió költségvetéséhez, ha ennek fejében továbbra is hozzáférhetne az unió egységes belső piacához.

A brexit után sem szívesen veszítené el London az EU belső piacátForrás: AFP/Justin Tallis

David Davis miniszter az ellenzéki Munkáspárt egyik képviselőjének válaszolva beszélt erről, mondván: a fő kritérium az, hogy Nagy-Britannia a lehetséges legjobb feltételekkel exportálhassa áruit és szolgáltatásait az európai piacra.

Az Európai Bizottság jelenlegi álláspontja szerint ha Nagy-Britannia a brit EU-tagság megszűnése után is hozzá akar férni az EU egységes belső piacához - ahogy azt a brit üzleti szféra folyamatosan követeli -, akkor tartania kell magát az unión belüli mozgásszabadság alapelvéhez.

Theresa May brit miniszterelnök többször elmondta: az EU-tagságról tartott júniusi népszavazás - amelyen a résztvevők szűk, 51,9 százalékos többsége a kilépésre voksolt - megmutatta, hogy a britek nem akarják az EU-n belüli szabad mozgás elvének érvényesítését úgy, ahogy az eddig történt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK